Politiek

Senaat eist extra geld voor Veiligheid en Justitie

DEN HAAG (ANP). De Eerste Kamer eist van het kabinet extra geld voor de begroting van Veiligheid en Justitie. Premier Mark Rutte doet er goed aan daarmee niet te lang te wachten, want anders loopt hij in december „een bloedneus” op als de Senaat de begroting van minister Ard van der Steur afstemt.

14 October 2015 07:02Gewijzigd op 15 November 2020 22:32
Minister Lodewijk Asscher, minister-president Mark Rutte en minister Ard van der Steur tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Minister Lodewijk Asscher, minister-president Mark Rutte en minister Ard van der Steur tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Beeld ANP

Die waarschuwing uitte een ruime meerderheid van de Eerste Kamer dinsdag aan het einde van de Algemene Politieke Beschouwingen. De Senaat steunde een motie van het CDA en de SP, die om meer geld vraagt voor de rechtspraak, de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, voor de toegang tot de rechter en voor het NFI. Ondanks een negatief advies van premier Rutte stemden alle oppositiepartijen voor. Alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden tegen.

Het kabinet heeft steun van meerdere oppositiepartijen nodig om zijn plannen en begrotingen door de Senaat te krijgen. VVD en PvdA hebben daar met slechts 21 zetels bij lange na geen meerderheid.

Vervelender voor Rutte waren misschien wel de dreigende woorden van vooral Elco Brinkman (CDA) en Tiny Kox (SP). „Dit is echt ter voorkoming van een bloedneus voor u. Dit gaat om een essentieel onderdeel van het functioneren van de rechtsorde. Ik geef u op een briefje dat als u niet luistert, dit vlak voor de kerst tot grote problemen gaat leiden”, zei Brinkman.

„Wij zijn geen stemvee”, waarschuwde Brinkman nog. Binnenkort spreekt de Senaat ook nog over de splitsing van energiebedrijven Eneco en Delta, waarvoor vooralsnog evenmin een meerderheid is in de Senaat.

Rutte had in het debat gezegd dat hij de wensen en eisen van de senatoren over de justitiebegroting zeer goed verstaan had. Maar hij bleef vasthouden aan het kabinetsplan om de risico’s op de justitie begroting eerst te analyseren en dan met mogelijke oplossingen te komen. Dat kan alleen wel nog wel even duren, mogelijk tot half november.

De Senaat wil eerder duidelijkheid. De Eerste Kamer is onder meer tegen de bezuinigingen op de rechtsbijstand en tegen de verhoging van de griffierechten. De oppositie in de Tweede Kamer had zich eerder al tegen de justitiebegroting gekeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer