AEX boekt klein verlies na sterke week
AMSTERDAM (ANP). De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag met een klein verlies gesloten. Desondanks kende de hoofdgraadmeter van het Damrak een sterke week, net als andere Europese beursgraadmeters. Die sloten vrijdag over het algemeen wel duidelijk in de plus.
De AEX eindigde met een verlies van 0,1 procent op 441,65 punten. Ondanks die kleine min won de index van de 25 grootste in Amsterdam genoteerde fondsen deze week 4,5 procent. De MidKap, de graadmeter voor het middensegment, steeg vrijdag 0,9 procent naar 660,35 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,5 tot 1 procent.
Onder meer grondstofbedrijven, die het de afgelopen tijd zwaar te verduren hadden, waren in trek. Zo werd de AEX aangevoerd door staalfabrikant ArcelorMittal, die 6 procent won. In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam in de bovenste regionen met een plus van 3,6 procent.
Glencore won 7 procent in Londen. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat zijn zinkproductie verlagen vanwege de zwakkere Chinese vraag. Het concern sluit mijnen in Australië, Zuid-Amerika en Kazachstan, waardoor zo’n 1600 banen verloren gaan.
Informatieleverancier Relx Group stond onderaan de AEX, met een verlies van bijna 2 procent. Wolters Kluwer, ING, AkzoNobel en Randstad leverden 1 tot 1,5 procent in.
In de MidKap werd de toeleverancier aan apotheken Fagron 3,6 procent meer waard. Het Belgische bedrijf heeft een aantal bieders uitgenodigd voor een boekenonderzoek met het oog op een eventueel bindend bod op de onderneming. Fagron liet vorige week al weten verkennende gesprekken te voeren. Rabobank verhoogde het advies voor het aandeel.
Bij de kleinere bedrijven klom Lucas Bols 7 procent. Drankenproducent Nolet Holding heeft zijn belang in zijn concurrent fors uitgebreid. Volgens Nolet wil dat evenwel niet zeggen dat een bod op Lucas Bols op komst is.
De euro was 1,1365 dollar waard, tegen 1,1279 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 49,63 dollar. Brentolie werd bijna 1 procent goedkoper en werd verhandeld voor 52,60 dollar per vat.