Kamp houdt vertrouwen in halen energiedoelen
DEN HAAG (ANP). Minister Henk Kamp (Economische Zaken) blijft erop vertrouwen dat Nederland het doel van 16 procent duurzame energie in 2023 gaat halen. Dat doel is volgens Kamp „binnen bereik”. Volgens nieuwe berekeningen komt Nederland er zelfs iets boven.
Het kabinet ligt volgens die berekeningen van het PBL, ECN en CBS ook op koers om jaarlijks een energiebesparing van 1,5 procent te halen. Kamp zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad in een toelichting op de Nationale Energieverkenning (NEV).
Volgens de NEV wordt het doel van 14 procent schone energie in 2020 zonder extra maatregelen niet gehaald. Het percentage blijft steken op 12,4. Kamp zet daarom de komende tijd maatregelen in die nog niet in de Nationale Energieverkenning waren meegerekend. Daarmee probeert hij het doel van 14 procent duurzame energie in 2020 alsnog te halen.
Volgend jaar komt er 8 miljard euro beschikbaar voor subsidies voor hernieuwbare energie. Afgelopen jaar was dat nog 3,5 miljard. Burgers kunnen volgend jaar subsidies aanvragen voor zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen. Hiervoor komt 70 miljoen euro beschikbaar.
„We hebben het kantelpunt van fossiel naar duurzaam meegemaakt. De overgang is nu echt goed op gang gekomen. De 16 procent gaan we halen en voor de 14 procent in 2020 moeten we wat extra doen en dat ga ik ook doen”, aldus Kamp.
Nederland ligt ook op koers om elk jaar opnieuw 1,5 procent te besparen op het totale energiegebruik. Maar om het absolute doel in 2020 te halen is meer nodig. Kamp gaat daarover dit najaar praten met de partijen met wie hij in 2013 het nationaal energieakkoord sloot.
Reacties:
André Bosman, VVD: „Nederland heeft enorme stappen vooruit gezet richting schone energie. We zijn er nog niet, maar de genomen stappen en de impact daarvan op de samenleving mogen niet onderschat worden. Voor de VVD is het dan ook van belang dat we op de gezamenlijke ingeslagen weg van politiek, bedrijfsleven en milieuorganisaties, doorgaan. De politiek moet het Energieakkoord niet onder druk zetten en met allerhande ad-hocmaatregelen op de proppen komen die de Nederlanders, het bedrijfsleven, milieuorganisaties én daarmee de doelstellingen geen stap verder helpen.”
Tjerk Wagenaar, Natuur en Milieu: „Wij blijven vertrouwen houden in het halen van de energiedoelen. Maar het is wel alle hens aan dek. De tijd van het verleiden van burgers en bedrijven om vrijwillig mee te doen, is voorbij. We moeten gaan verplichten. Zoals een verplicht energielabel B in de huursector en een verplicht label C voor koophuizen na 2020. Bedrijven moeten verplicht besparende maatregelen nemen als die in twee jaar kunnen worden terugverdiend. En elektrisch vervoer moet versneld worden ingevoerd.”
Liesbeth van Tongeren, GroenLinks: „Als zelfs de centrale banken gaan waarschuwen dat klimaatverandering een serieus financieel risico is zou je denken dat een VVD-minister in actie komt. De tijd van meer onderzoek gevolgd door rustig afwachten is voorbij. Laat de minister Groene Gemeenten Deals afsluiten met alle gemeentes; die hebben hoge klimaatambities en boeken wel goede resultaten. Ik denk aan Groningen dat energieneutraal is in 2025, Boxtel in 2040 en bijvoorbeeld Texel. Huizen verwarmen met aardwarmte, zoals Groningen en Haarlem bijvoorbeeld willen, of renoveren naar Nul op de meter, zoals Utrecht wil. Ook zonneparken en windparken op industrieterreinen kunnen bijdragen aan meer duurzame energie. Wat het kabinet niet lukt, lukt gemeentes wel. Als de minister gemeentes serieus gaat ondersteunen, dan is er nog veel meer mogelijk.”
PvdA-Kamerlid Jan Vos: „Het is ernstig dat het kabinet niet op schema ligt om de doelstellingen uit het regeerakkoord te halen. De extra maatregelen die vandaag genomen worden zijn wel een stap in de goede richting. Vooral de maatregelen die mensen in staat stellen om hun eigen bijdrage te leveren in de enorme transitie die in gang is gezet zijn prijzenswaardig. Zonnepanelen en zonneboilers zijn erg populair en dat is niet voor niets. Het kabinet moet nu wel alles op alles zetten om meer energie te besparen. Daar is nog heel veel te winnen, bijvoorbeeld door de huizen van Nederlanders beter te isoleren waardoor ze minder geld kwijt zijn aan hun energierekening.”