Wisselvallige handel op Europese beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen kenden donderdagochtend een wisselvallig koersverloop. Een sterker dan verwachte daling van de Duitse export zette het beurssentiment onder druk. Op het Damrak stond Pharming in de schijnwerpers na positief nieuws over het belangrijkste medicijn van het biotechnologiebedrijf.
„De beurzen laten een wat schommelend verloop zien en lijken niet definitief de weg omhoog te kiezen. De winstwaarschuwing van Deutsche Bank drukt op de Europese bankensector en ook de grondstofbedrijven, die het woensdag goed deden, staan wat onder druk. Ook lijkt Wall Street na de mooie rit naar boven een stapje terug te doen”, aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend een fractie lager op 440,52 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 651,44 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent. In Londen, waar werd gewacht op het rentebesluit van de Bank of England, stond de FTSE-index vrijwel onveranderd.
Op de lokale markt steeg Pharming meer dan 18 procent in beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA een twaalfjarige exclusiviteitsclausule gekregen voor zijn medicijn Ruconest. Dat betekent dat tot 16 juli 2026 er geen vergelijkbare middelen op de Amerikaanse markt mogen worden gebracht.
In de AEX ging speciaalchemiebedrijf DSM aan kop met een plus van 3 procent na een adviesverhoging door ABN AMRO. Sterkste daler was uitzender Randstad met een verlies van ruim 2 procent.
In Frankfurt herstelde Deutsche Bank van een eerder verlies en won 0,9 procent. De grootste bank van Duitsland waarschuwde voor een recordverlies van meer dan 6 miljard euro in het derde kwartaal. Ook wordt over dit jaar waarschijnlijk geen dividend uitgekeerd. Beleggers hopen dat de bank door het schrappen van het dividend in ieder geval geen nieuwe aandelen hoeft uit te geven.
De euro was 1,1306 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 47,98 dollar. Brentolie klom ook 0,4 procent in prijs en kostte 51,54 dollar per vat.