Slecht weer hinderde luchtvaart deze zomer
BRUMMEN (ANP). Vliegtuigpassagiers in Nederland ondervonden tijdens de afgelopen zomer vrij veel hinder van slecht weer. Storm, extreme regen en zwaar onweer leidden in de maanden juli tot en met september tot meer annuleringen en vertragingen dan een jaar eerder.
Dat blijkt uit cijfers die de belangenbehartiger voor gedupeerde reizigers EUClaim woensdag naar buiten bracht. Het aantal vluchten met een vertraging langer dan drie uur, steeg met ruim 10 procent naar 939. Het aantal annuleringen lag met 1029 een fractie hoger dan in de zomer van 2014.
De vergelijkbare periode vorig jaar was overigens ook al vrij nat en onstuimig. EUClaim zet de cijfers daarom ook af tegen die uit de zomer van 2013. Ten opzichte van die periode is het aantal ernstig vertraagde vluchten bijna verdubbeld en is het aantal annuleringen met een vijfde toegenomen.
De meeste vertragingen kwamen voor rekening van KLM, dat ook met afstand de meeste vluchten uitvoert. Met 252 vertraagde vluchten deed de luchtvaartmaatschappij het wel beter dan vorig jaar. Toen kwamen in de zomermaanden 292 vliegtuigen met een vertraging van drie uur of meer op hun bestemming aan.
Bij prijsvechter Transavia nam het aantal lange vertragingen toe van 135 naar 170. Vakantievlieger TUI ging van 36 naar 39 vertraagde vluchten. Corendon kende procentueel gezien veruit de sterkste stijging. Daar nam het aantal vertragingen toe van acht naar twintig. Dat komt ook doordat de op zonbestemmingen gerichte maatschappij dit jaar meer is gaan vliegen.
EUClaim helpt gedupeerde reizigers bij het indienen van claims. Bij een vertraging van drie uur of meer hebben zij recht op schadevergoeding, tenzij de luchtvaartmaatschappij zich kan beroepen op overmacht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vluchten die direct getroffen zijn door slecht weer. Maar bij vertragingen die optreden doordat bijvoorbeeld mist of onweer eerder op de dag de dienstregeling in de war heeft geschopt, geldt die uitzondering niet.