Binnenland

Bejaarde huisarts blijft actief: „Veel bewegen en je denkvermogen trainen”

BERGAMBACHT. Bergambachtenaar Kees Kentie houdt niet van stilzitten. Ondanks zijn 81 jaren is de voormalige huisarts van Nieuwpoort wekelijks actief met wandeltochten, wielrennen en dammen. Aan huis drijft hij zijn homeopathische artsenpraktijk en verzorgt hij rijbewijskeuringen voor leeftijdsgenoten.

Dick den Braber
7 October 2015 08:39Gewijzigd op 15 November 2020 22:22
Kentie. beeld Dick den Braber
Kentie. beeld Dick den Braber

In de praktijkruimte maken alleen de ontbrekende computer en de leeftijd van de geneesheer het verschil met een doorsnee­spreekkamer. „Waar de een 
tevreden in zijn luie stoel zit, wil de ander nu eenmaal actief blijven.”

Zijn vitaliteit ziet de arts –lid van de hervormde gemeente– vooral als gevolg van zijn hobby’s. „Veel bewegen, en je denkvermogen trainen.”

Afgelopen zaterdag stapte Kentie nog op zijn racefiets. „Sowieso wandel en fiets ik vrijwel iedere dag, maar ’s zaterdags doe ik meestal lange tochten. Nu hielden de Waardrenners, hier in de Krimpenerwaard, hun jaarlijkse Plassentocht. We begonnen in Ouderkerk aan den IJssel, en fietsten vandaar richting de Reeuwijkse Plassen en weer terug via Driebruggen, Hekendorp, Haastrecht en Stolwijk. Bij elkaar heb ik zo’n 85 kilometer gereden.”

Met wielrennen houdt hij zich nu ruim een halve eeuw bezig. „Op mijn 30e ben ik ermee begonnen. Vooral omdat ik het leuk vind, maar daarnaast is veel bewegen natuurlijk gezond. Misschien heb ik daar door mijn beroep meer oog voor.”

Vierdaagse

Wandelen doet Kentie pas sinds hij in Nieuwpoort afzwaaide als huisarts, twintig jaar geleden. „Lange tochten op zaterdagen vind ik in de jaarlijkse wandel­boeken van de Koninklijke Wandel Bond Nederland; ik ben lid van de Rotterdamse afdeling.”

De Nijmeegse Vierdaags liep hij al elf keer. „Veertig kilometer per dag.”

De afgelopen jaren koos de Bergambachtenaar voor andere tochten. „In Apeldoorn, Alkmaar, ’s-Gra­vendeel en de Achterhoek.”

Volgend jaar wil hij weer de Nijmeegse lopen, omdat het dan de honderdste editie betreft. „Hopelijk word ik ingeloot; ik heb mijn hotel al geboekt. Maar omdat ik dan 82 hoop te zijn, wil ik de route van 30 kilometer lopen.”

Zaterdag staat er een andere sport op de agenda: dammen. „De sportvereniging in Nieuwpoort heeft mij gevraagd een simultaanwedstrijd te spelen tegen twintig spelers tegelijk.”

De organisatie rept op haar website zelfs van ”Het eerste Dr. Kentie Dam-toernooi”. Kentie heeft vaker simultaanwedstrijden gegeven. „Vooraf drink ik altijd twee koppen koffie: dat helpt om helder te denken.”

Hij omschrijft zichzelf als een „enorme liefhebber” van de denksport. „Ik ben er op mijn 9e mee begonnen. Ondanks mijn drukke praktijk heb ik hier altijd tijd voor vrijgemaakt.” Momenteel is hij lid van twee damverenigingen: in Molenaarsgraaf en in zijn woonplaats. „In Bergambacht ben ik vaak kampioen.” Met lichte spijt: „Dit jaar ben ik tweede geworden.”

Dementie

Eind deze maand wil Kentie naar Lent vertrekken. „Ik wil er vier dagen tegen andere senioren 
gaan dammen.” Naast zijn liefde voor het spel hecht de arts sterk aan de hersentraining die dammen geeft. „Het gaat dementie tegen.”

Zijn homeopathiepraktijk houdt Kentie er sinds 1975 op na. „Eerst naast mijn gewone huisartsenpraktijk, en toen ik stopte als huisarts ging ik hiermee door.”

Er komen mensen die in de reguliere medische wereld zijn uitgedokterd, aldus de arts. „Denk aan klachten zoals migraine, ADHD, parkinson en dyslexie. Ook voor dat laatste bestaan er voedingssupplementen.”

Homeopathie zit in Nederland in het verdachtenbankje, stelt hij. Fel: „Natuurlijk zijn er kwakzalvers. Daarom kun je het beste iemand zoeken met een artsen­opleiding, zoals ik.”

Ook autorijdende 75-plussers bezoeken zijn praktijk, om de verplichte vijfjaarlijkse medische keuring te ondergaan.

Zijn hoge leeftijd brengt hem steeds dichter bij het einde, beseft Kentie. „Van alle generaties sta ik voor in de rij om te overlijden. Toch boekte ik nu al dat hotel voor de Vierdaagse in 2016. Vlak ervoor zit het helemaal vol. Maar ik zeg er altijd nadrukkelijk bij: „Bij leven en welzijn.””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer