Huizenhoge golven beuken op Delftse dijk (met video)
DELFT. Metershoge golven teisteren een dijk in Delft. Het is een experiment in een nieuw laboratorium van ingenieursbureau Deltares. De tests in de zogeheten Deltagoot moeten betere dijken opleveren voor minder geld.
De Deltagoot is een 300 meter lange bak. „Eigenlijk een lang zwembad. Er kan maximaal 9 miljoen liter water in”, legt ingenieur Mark Klein Breteler van Deltares uit. De bak maakt golven die tot 5 meter hoog kunnen worden. „Dat is angstaanjagend hoog, twee verdiepingen. Zulke golven komen hier eens in de 3000 tot 10.000 jaar voor. Die golven gaan met daverend geweld op de dijk af. Soms hoor je de ramen in de sponning rammelen en voel je in je borst: baf, weer een golf.”
Om zulke golven te kunnen veroorzaken, duwt een speciaal schot het water opzij. „In een paar seconden wordt er 250 kubieke meter water verplaatst. Het schot heeft zo veel kracht dat het een rijtje van vijf eengezinswoningen zo opzij kan schuiven.”
Aan het uiteinde van de bak staat een 11 meter hoge dijk, bijna op ware grootte. Het duurt een maand om die op te bouwen. „We kijken naar de dijkbekleding. Aan de buitenkant van een dijk zitten stenen. Die moeten golven weerstaan. Als die te groot worden, spoelen de stenen weg en krijg je een dijkdoorbraak. Dat willen we niet”, aldus Klein Breteler.
De experimenten moeten duidelijk maken wanneer een dijk te zwak is en hoe hij in zo’n geval kan worden verbeterd. Maar de uitkomst kan ook zijn dat een dijk nog stevig genoeg is. Dat bespaart geld, omdat de dijk niet hoeft te worden vervangen als dat nog niet nodig is.
De officiële opening van de Deltagoot was maandag met een „mooie, feestelijke golf.” Maar eigenlijk lopen de proeven al een paar maanden. Uit de eerste experimenten bleek „dat je met dezelfde hoeveelheid beton twee keer zo hoge golven kunt weerstaan.”
Het kan bijvoorbeeld helpen om kleine steentjes tussen de grote blokken te zetten. Ook gaten in de stenen kunnen een groot verschil maken. „Bij elke golf komt er water achter de steen terecht. Dan krijg je drukverschil en uiteindelijk zuigen de golven de stenen uit de dijk. Als je een opening in de stenen maakt, kan het water er gemakkelijk onderuit.”
Klik hier voor de video.