Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen
DEN HAAG (ANP). Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit toch samen. Dat meldt minister Jet Bussemaker (Cultuur) aan de Tweede Kamer. Beide landen kunnen ze dan om de beurt samen aan het publiek tonen. Ze komen eerst naar Nederland.
Recent was er sprake van dat Nederland en het Rijksmuseum ieder een doek zouden kopen, voor een totaalbedrag van 160 miljoen euro, maar Frankrijk bleek ook een oogje op het werk van Rembrandt te hebben. Het land had ook nog geld achter de hand. De kunstwerken bevinden zich nu nog in privébezit in Frankrijk.
„Nu ook aan Franse zijde onmiddellijk financiering beschikbaar is, is het kabinet voornemens de huwelijksportretten gezamenlijk met Frankrijk te verwerven. Door voor deze mogelijkheid te kiezen kunnen we gezien de grote urgentie op relatief korte termijn ons gezamenlijk belang veiligstellen en de kosten van de verwerving delen. De bijzondere huwelijksportretten worden en blijven altijd samen zichtbaar in het Europese publieke domein, afwisselend in twee van de meest gerenommeerde en drukbezochte musea van Europa, het Rijksmuseum en het Louvre”, schrijft Bussemaker.
Minister-president Mark Rutte en de Franse president François Hollande hebben de gezamenlijke verwerving tijdens de recente VN-top in New York al bevestigd. Inmiddels hebben Bussemaker en haar Franse collega Fleur Pellerin ook samen een verklaring uitgedaan, waarin ze de gezamenlijke aankoop „met grote vreugde” aankondigen. Gemeld wordt dat beide ministers de afgelopen maanden nauw samenwerkten om een overeenkomst te bereiken.
De dames zijn blij „dat dit betekenisvolle initiatief tot een goed einde is gebracht, waarmee gegarandeerd is dat de werken op Europese bodem blijven, in Nederland en in Frankrijk, en dat zij worden getoond aan het publiek in twee van de belangrijkste musea ter wereld.”
De gezamenlijke verwerving zal de samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Louvre versterken en laat zien hoe waardevol de warme culturele banden tussen Nederland en Frankrijk zijn, staat in de verklaring.
Het verhaal ging de laatste dagen dat Frankrijk geïrriteerd was omdat Nederland en het Rijksmuseum beide doeken in hun bezit wilden krijgen.