Opinie

Principiële stellingname tegen koopzondag vraagt om praktisch vervolg

Wie principiële bezwaren heeft tegen de koopzondag moet zich ook praktisch inzetten om winkels te steunen die op zondag niet open willen of kunnen zijn, vindt drs. Dick Both.

drs. Dick Both
30 September 2015 10:16Gewijzigd op 15 November 2020 22:11
beeld ANP
beeld ANP

In veel gemeenten in ons land zijn of worden initiatieven ontplooid om de winkeltijdenverordening aan te passen. In deze krant is er wekelijks over te lezen. Ook Veenendaal was de afgelopen weken in de ban van zondagsopenstelling van winkels. Op een betrokken en gedreven wijze werden de bekende argumenten over en weer uitgewisseld. Wat duidelijk werd, was dat de principiële tegenstem van de christelijke partijen vraagt om een praktisch vervolg. Niet alleen van politici, maar van iedereen die op grond van Gods geboden waarde hecht aan dit geschenk van God voor onze samenleving.

Sinds 2013 ligt de verantwoordelijkheid voor winkelopenstelling op zondag bij de gemeenten. Dat heeft in menige gemeente verhitte discussies opgeleverd. Zo ook in onze woonplaats in de afgelopen week. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de argumenten van de voorstanders van winkelopenstelling op zondag. Zij geven aan dat de consument winkelen op zondag belangrijk vindt en dat, nu de wettelijke mogelijkheid aanwezig is, dit snel gerealiseerd dient te worden. De zondag –zo klonk in de Veenendaalse raadszaal herhaaldelijk– is van de consument. Dat het winkelen op zondag consequenties heeft voor werknemers, omwonenden en aanverwante beroepsgroepen, wordt afgedaan met de opmerking dat onze wetten uitstekend voorzien in hun bescherming.

Aantrekkelijk winkelklimaat

Winkelopenstelling op zondag –zo is herhaaldelijk benadrukt– is ook van belang voor het voortbestaan van de plaatselijke economie. Als in omliggende plaatsen de winkels op zondag wel open zijn, dreigen de zondagsboodschappen elders gedaan te worden. En als de consument de koopavonden mijdt en liever winkelt op zondag, heeft dat consequenties voor de omzet. Om over het internetwinkelen nog maar niet te spreken. Deze ontwikkelingen maken het voor ondernemers met en zonder bezwaren tegen winkelopenstelling op zondag niet gemakkelijker.

Christelijke partijen hebben –vooral– veel principiële bezwaren tegen winkelopenstelling op zondag. Maar zeker ook sociale, economische en maatschappelijke. Voor deze partijen is de standpuntbepaling nu en in de toekomst niet afhankelijk van draagvlakonderzoeken, peilingen of verkiezingsuitslagen. De zondag is niet van de consument, maar van onze God. En voor iedereen is het heilzame ritme dat eeuwenlang onze samenleving heeft gekleurd goed. Dat geluid zal steeds opnieuw moeten klinken in de raadzalen in ons land.

Bij een principiële bijdrage in de gemeenteraden alleen mag het echter niet blijven. Christenen en christenpolitici dienen hun tegenstem vergezeld te laten gaan van een praktisch vervolg. Politici staan voor de opdracht de lokale economie en ondernemers niet in de kou te laten staan als er geen meerderheid voor zondagsopenstelling is. Met de lokale ondernemers dient creatief en constructief te worden gezocht naar manieren om van maandag tot en met zaterdag een aantrekkelijk winkelklimaat te creëren dat de lokale economie –via de lokale ondernemer– ten goede komt. Misschien moeten we daar wel meer in investeren dan we gewend zijn. Al was het maar om te laten zien dat ook een gemeente zonder koopzondagen een goede vestigingsplaats is voor ondernemers.

Krachtig signaal

Burgers geven een krachtig signaal af als ze niet alleen tegen winkelopenstelling op zondag zijn, maar ook achter de ondernemers gaan staan die op zondag niet open willen (om religieuze gronden) of niet open kunnen (omdat er geen politieke meerderheid is om de verordening aan te passen). Er zijn inmiddels mooie voorbeelden in de detailhandel bekend waar christenen hun uitgaven doen omdat de winkel de moed had op zondag dicht te blijven. Wellicht kost dat enkele euro’s of moeten we een paar kilometer verder rijden. Maar de zaak is het waard.

Dat vraagt bewuste keuzes. Het kost wellicht meer moeite dan aan de deur een pakketje van de webwinkel in ontvangst te nemen. Het zal ook geld kosten. Hieruit zal blijken wat onze principes ons –in materiële zin– waard zijn. Een principiële tegenstem is en blijft belangrijk, evenals een principiële uiteenzetting. Maar een praktisch vervolg mag niet uitblijven nu het in vele gemeenten spannend wordt. Menselijkerwijs gesproken kan dit praktische vervolg de (economische) behoefte aan een koopzondag afzwakken. Dat vraagt om (meer) actie van u en mij.

De auteur is voorzitter van de SGP-fractie in Veenendaal, waar een initiatief tot winkelopenstelling van supermarkten op zondag afgelopen donderdag met een minieme meerderheid werd verworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer