Cultuur & boeken

Franse ‘reisgids’ vervangt terrasjes door kerken

Titel:

10 March 2004 12:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

”Frankrijk”, derde deel in de serie ”Christelijke Reisgidsen”
Auteur: Peter Barrs en Marc Konnert
Uitgeverij: Groen, Heerenveen, 2004
ISBN 90 5829 448 X
Pagina’s: 236
Prijs: € 19,95. Het spiksplinternieuwe deel ”Frankrijk” in de serie ”Christelijke reisgidsen” is -net als zijn voorgangers- geen echte reisgids. Tevergeefs zoek je naar culinaire specialiteiten, klimaatgegevens, wandel- en fietsroutes, de leukste terrasjes en ga zo maar door. ”Frankrijk” is een kruising tussen een kerkgeschiedenisboek, een architectuurwerk en, vooruit, een summier reisboek. Geschikt om ’s winters bij de warme kachel te lezen ter informatie, maar niet om als gids mee te nemen op vakantie.

Het boek begint met ”De geschiedenis van Frankrijk”. Beter gezegd: de kerkgeschiedenis van Frankrijk in vijftig pagina’s. De sociaal-economische historie komt namelijk amper aan bod. Dat neemt niet weg dat er veel interessants te lezen is. Vooral de strijd tussen paus en koning, de Reformatie, Calvijn, hugenoten, godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie krijgen veel aandacht. Logisch voor een christelijk boek. Echter, minder logisch voor een reisgids. Tijdens het lezen van het hele eerste deel vraag je je voortdurend af wanneer de toeristische informatie nu eens komt. Vooral ook omdat de link met het heden blijft ontbreken.

Het tweede hoofdstuk, ”Franse literatuur, kunst en architectuur”, maakt de situatie niet veel beter. Opnieuw gaat de lezer terug in de tijd. Het beginpunt ligt dit keer bij de Middeleeuwen. Weer moet gezegd worden dat er een heleboel lezenswaardige gebeurtenissen de revue passeren -Lied van Roland, Roman van de Roos, schilders als Monet en Seurat- en toch! Wat doet zo’n uitgebreide beschrijving in een reisgids? Het zou logischer zijn als relevante historische gegevens in een kader bij plaats- of streekinformatie genoemd zouden worden. Op de manier waarop de ’reisgids’ nu samengesteld is, valt ”Frankrijk” in twee aparte delen uiteen: een historisch en een toeristisch deel.

Christelijk erfgoed
Het langverwachte toeristische deel -”Christelijk erfgoed in Frankrijk”- begint op pagina 67, met een toptien van interessante plaatsen. Het christelijk perspectief zal bij de samenstelling ervan wel heel zwaar hebben meegewogen, want anders is het onverklaarbaar dat de nummer 1 niet Parijs is maar Noyon, de geboorteplaats van Johannes Calvijn. Ook het feit dat bij Parijs wel het standbeeld van Gaspard de Coligny -leider van de hugenoten in de 17e eeuw- wordt genoemd, maar niet de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren, zal met dat uitgangspunt verband houden. Het verklaart echter weer niet waarom op plaats 9 de woon- en werkplaats van de impressionistische schilder Claude Monet, Giverny, staat. Tot de twee genoemde bezienswaardigheden in Giverny behoort geen enkel stuk christelijk erfgoed.

Na de toptien behandelen de schrijvers een kleine honderd plaatsen, die alfabetisch zijn gerangschikt. Wie denkt dat er onder het gedeelte over Parijs alsnog aandacht is voor de twee grote toeristentrekkers, komt bedrogen uit. Wel is er (opnieuw) veel aandacht voor geschiedenis: negen pagina’s maar liefst. In het daaropvolgende hoofdstuk ”Bezienswaardigheden” worden vooral kerken en kunstmusea voor het voetlicht gehaald.

Actuele informatie over inwoners, leuke restaurantjes en culinaire specialiteiten, wandelroutes en stadsplattegronden blijken -helaas- niet binnen het bestek van het boek te passen. In geen enkel hoofdstuk kom je deze gegevens tegen.

Ook de aanwezigheid van foto’s wordt door de samensteller duidelijk niet op prijs gesteld. Nog geen twintig foto’s op een totaal van 236 pagina’s is niet veel. Het levert een vrij grijs geheel op. Wel positief is dat grijze geheel duidelijk is gestructureerd en voorzien van interessante kaders.

Frankrijk van nu
”Frankrijk” is kortom te beschouwen als een boek met interessante informatie over de geschiedenis van kerk en kunst in la douce France. Vooral toeristen die willen zoeken naar sporen van dat verleden zullen veel aan het werkje hebben. Het is daarentegen niet aanbevelenswaardig voor hen die geïnteresseerd zijn in zaken als wandel- en fietsroutes, de nationale keuken, terrasjes, flora en fauna, kortom, in het Frankrijk van nu. Zeker niet als ze het boek ter plaatse als gids willen gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer