Shell en Alaska, een moeizame missie
DEN HAAG (ANP). Na vele jaren van onderzoek, tegenwerkingen door milieuorganisaties en miljarden aan investeringen stopt Shell met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska. In de jaren zeventig en tachtig ging het concern al op zoek naar olie in de Beaufortzee, ten noorden van Alaska. Deze zoektocht leidde tot diverse vondsten, maar ontginning werd bij de toenmalige olieprijs niet als rendabel beschouwd. Een overzicht van een jarenlange procedure.
Augustus 2005: Shell gaat opnieuw olie zoeken in de gebieden voor de kust van Alaska. Het olieconcern heeft bij een veiling 44 miljoen dollar geboden voor 84 van de 122 concessies in de Beaufortzee.
Juli 2007: Shell moet op last van de rechter stoppen met proefboringen. Milieubewegingen en lokale belangengroepen spanden de zaak aan, omdat ze vinden dat Shell de gevolgen voor het milieu onvoldoende heeft onderzocht.
Februari 2008: Shell breidt de mogelijkheden in Alaska uit door een bod van 2,1 miljard op 275 concessies in de wateren van de Tsjoektsjenzee. Het bod leidt tot veel weerstand van milieuorganisaties, die zich zorgen maken over de gevolgen voor het ecosysteem van de Noordpool.
Augustus 2011: Shell krijgt van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming voor proefboringen in het Arctisch gebied. Het concern wil in 2012 beginnen met proefboringen in de Beaufortzee.
September 2012: Het Wereld Natuur Fonds slaat alarm over het boren naar olie omdat Shell onveilige apparatuur zou gebruiken. Het bedrijf bestrijdt dit. Greenpeace voert actie bij tientallen tankstations van Shell als protest tegen de boringen.
Oktober 2012: Shell begint toch met proefboringen in de Beaufortzee en de Tsjoektsjenzee.
Februari 2013: Shell besluit de booractiviteiten rond Alaska voor een jaar stil te leggen. Het bedrijf ondervond aan het einde van 2012 tegenslag met onder meer het vastgelopen schip Kulluk en wil zeker zijn dat de apparatuur en mensen er klaar voor zijn.
Oktober 2014: Shell vraagt de Amerikaanse overheid vijf jaar extra tijd om olie te zoeken in Alaska. Door tegenslag heeft de zoektocht vertraging opgelopen.
Mei 2015: Shell mag weer gaan boren. Het bedrijf voldoet volgens de Amerikaanse autoriteiten aan alle eisen. Dit leidt opnieuw tot veel verzet door de milieubewegingen. Volgens topman Dick Benschop is de olie echter hard nodig voor de wereldvoorraad.
Augustus 2015: Shell dient het verzoek in om dieper te morgen boren naar olie en gas en krijgt toestemming. Het concern krijgt steun van president Barack Obama, die de boringen verdedigt.
September 2015: Shell maakt bekend te stoppen met het zoeken naar olie en gas omdat de boringen te weinig hebben opgeleverd en de kosten te hoog zijn.