Economie

Personeel IHC doet beroep op aandeelhouders

ROTTERDAM. Medewerkers van scheepsbouwconcern IHC hebben vrijdagmiddag in Rotterdam een petitie aangeboden bij het kantoor van grootaandeelhouder Indofin, de investeringsmaatschappij van de familie De Bruin. Ze vragen de aandeelhouders om het in juni aangekondigde massa-ontslag tegen te houden.

Redactie economie
25 September 2015 14:22Gewijzigd op 15 November 2020 22:04
Naar schatting 200 medewerkers van IHC boden vrijdagmiddag een petitie aan bij het kantoor van grootaandeelhouder Indofin. Ze willen dat de aandeelhouders het aangekondigde massaontslag tegenhouden. Op de foto v.l.n.r.: Ruud van den Bergh (FNV), Belle de
Naar schatting 200 medewerkers van IHC boden vrijdagmiddag een petitie aan bij het kantoor van grootaandeelhouder Indofin. Ze willen dat de aandeelhouders het aangekondigde massaontslag tegenhouden. Op de foto v.l.n.r.: Ruud van den Bergh (FNV), Belle de

De petitie, opgesteld door de vakorganisaties FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en RMU, werd in ontvangst genomen door Indofin-directeur Belle de Bruin.

FNV-bestuurder Ruud van den Bergh zei na afloop dat zijn organisatie met de leden gaat overleggen over vervolgacties. Die zullen wat hem betreft een stevig karakter krijgen. „De tijd om gezellig te praten onder het genot van een taartje is voorbij.”

Van den Bergh schat dat 200 medewerkers bij de overhandiging van de petitie aanwezig waren. „Voor IHC is dat ongekend.” De meesten van hen hadden het werk vrijdag neergelegd voor een protestmars vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen voor de metaalsector. „Daarna zijn we een stukje doorgelopen naar Indofin”, aldus de FNV-bestuurder.

Bij de overhandiging van de petitie waren ook leden van de reformatorische RMU, die uit principe tegen staken is. „Onze leden hebben een dag vrij genomen om hier bij te kunnen zijn”, verklaarde RMU-onderhandelaar Chris Baggerman.

Baggerman sprak van een „waardige” actie. „De familie De Bruin ontving ons netjes. Belle de Bruin heeft met tientallen mensen persoonlijk gesproken. Ik vind dat positief. Ik kan me niet voorstellen dat de directie de reorganisatie nu nog ongewijzigd doorzet”.

De petitie doet een beroep op de aandeelhouders om „geen werknemers te ontslaan ten behoeve van winstmaximalisatie.” De bonden willen ook niet dat ervaren medewerkers nu worden ontslagen om ze op een later moment weer tijdelijk „in te lenen” bij de bouw van nieuwe schepen, het zogeheten vergroten van de flexibele schil.

IHC wil onder meer de bouw van nieuwe baggerschepen van het succesvolle Beaverprogramma naar het buitenland verplaatsen. Op twee van de vier werven worden de activiteiten teruggeschroefd. Hierdoor dreigt voor 487 vaste medewerkers ontslag, terwijl er ook geen werk meer is voor ruim 1100 inleenkrachten.

Volgens de bonden is bewezen dat bouwen van Beavers in het buitenland niet goedkoper is dan in Nederland. IHC heeft in het buitenland geen eigen werf, die economisch rendabel is en voldoet aan de kwaliteitseisen van IHC, aldus de petitie.

De bonden willen dat IHC investeert in de toeleverende afdelingen om de bouw van schepen in Nederland „te optimaliseren”. Dat is volgens hen ook de insteek van de toekomstvisie, die IHC vorig jaar met de ondernemingsraad overeenkwam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer