Politiek

Bisschop (SGP): Initiatiefwet trendbreuk met huidige situatie

DEN HAAG. Een initiatiefwet om de bevoegdheden van de Onderwijsinspectie aan banden te leggen, wordt in de Tweede Kamer breed gesteund. „Het grote winstpunt van de initiatiefwet is dat scholen meer ruimte krijgen om onderwijs naar eigen inzicht vorm te geven. Dat betekent een trendbreuk ten opzichte van de huidige situatie.”

25 September 2015 11:35Gewijzigd op 15 November 2020 22:04
SGP-Kamerlid Bisschop. beeld ANP
SGP-Kamerlid Bisschop. beeld ANP

SGP-Kamerlid Bisschop leunt tevreden achterover. Hij ergerde zich in zijn vorige banen als geschiedenisdocent aan het Ichthuscollege in Veenendaal en later als onderwijsbestuurder van het Revius College in Rotterdam mateloos aan onderwijsinspecteurs die gingen voorschrijven volgens welke methodes scholen les moeten geven. „Zij tasten daarmee de vrijheid van scholen aan om het onderwijs naar eigen inzicht vorm te geven.”

Toen Bisschop in 2012 in de Kamer kwam, vond hij een bondgenoot in D66-Kamerlid Van Meenen. Die was in zijn vorige bestaan ook onderwijsbestuurder en had dezelfde ervaring als de SGP’er. Samen dienden ze een wetsvoorstel in om de taken van Onderwijsinspectie preciezer te omschrijven. De CDA’er Rog haakte ook aan. Donderdag werd duidelijk dat een ruime meerderheid de wet steunt. Ook de regering staat erachter.

Hoe komt u aan zo’n brede steun?

„De kern van ons voorstel is kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Scholen krijgen weer de verantwoordelijkheid voor het onderwijsproces. Zij zijn tenslotte de professionals. De Onderwijsinspectie toetst waaraan de school wettelijk moet voldoen en als het gaat om de kwaliteitseisen, krijgt de inspectie de rol van kritische vriend in plaats van iemand die precies voorschrijft wat scholen wel en niet moeten doen. Daar kan eigenlijk geen partij tegen zijn. En dat blijkt. Opbrengstgericht onderwijs wordt omgebogen naar visiegericht onderwijs.”

Krijgen scholen straks niet veel meer werk?

„Scholen hebben al een schoolplan, maar daar gebeurt niet zo veel mee. Straks wel. Het plan moet straks leiden tot kwaliteitsverbetering. Scholen krijgen alle ruimte hun eigen keuzes te maken, Daar kan geen leerkracht tegen zijn.”

Hebt u nog consessies moeten doen?

„De initiatiefnemers hadden graag minder ruimte willen geven aan de classificatie van scholen door de inspectie, maar daar was geen draagvlak voor.”

VVD en PvdA willen dat leerlingen hun leerkrachten gaan beoordelen. Wat vindt u daarvan?

„Wat mij betreft is dat niet nodig. Maar we hebben wel kunnen regelen dat scholen zelf kunnen kiezen op welke manier ze daar vorm aan geven. Dan kan ook met een gesprek of een enquête.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer