Economie

Wolfsburg bestaat dankzij Volkswagen

WOLFSBURG (ANP). De Duitse stad Wolfsburg, vaak in het nieuws vanwege Volkswagen, kent een betrekkelijk korte geschiedenis. De stad verrees in 1938 onder leiding van de nazi’s in het midden van Duitsland in de buurt van het dorp Fallersleben. Doel was er arbeiders te huisvesten toen de autofabriek werd gebouwd.

23 September 2015 14:35Gewijzigd op 15 November 2020 21:59

Aanvankelijk kreeg de nederzetting de naam ‘Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben’. KdF staat voor Kraft durch Freude-Wagen, de betaalbare auto die er voor de Duitse arbeider moest komen. In de Tweede Wereldoorlog werden in de fabriek echter vliegtuigen en wapentuig geproduceerd, waarbij tienduizenden mensen onder dwang moesten werken.

Na de oorlog werd de plaats door de Amerikanen omgedoopt tot Wolfsburg. Deze naam werd ontleend aan een kasteel in de buurt. De fabriek kwam eerst onder Brits militair bestuur en werd eind jaren veertig overgedragen aan de Duitsers. Ten tijde van de Duitse wederopbouw, het ‘Wirtschaftswunder’, groeide Volkswagen en daarmee ook de stad.

Inmiddels wonen in Wolfsburg ruim 120.000 mensen. Volkswagen speelt er niet alleen vanwege het werk een belangrijke rol. De gelijknamige Bundesligaclub is eigendom van het autoconcern en speelt zijn thuiswedstrijden in de Volkswagen-Arena. Ook achter het Kunstmuseum Wolfsburg staat Volkswagen en verder is er nog een themapark over de auto’s van het merk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer