VVD vreest niet voor grotere Europese liberale fractie
De liberalen in het Europees Parlement willen hun fractie na de EU–verkiezingen van juni uitbreiden, waardoor deze een iets linkser signatuur zou krijgen. Zo zoekt de voorzitter van de huidige ELDR–fractie, de Britse liberaal Watson, contact met Franse linkser gezinde christen–democraten en leden van de Italiaanse Democratici rond voorzitter Prodi van de Europese Commissie.
De VVD in het Europees Parlement vreest hierdoor echter niet veel water bij de wijn te moeten doen. „De kern van zo’n nieuwe fractie, die van mij best een andere naam mag krijgen, zal wel gewoon liberaal blijven", aldus VVD–aanvoerder in Straatsburg en Brussel Maaten. „Als zo’n fractie qua programma maar liberaal blijft, wat ik zeker op economisch terrein verwacht, voorzie ik geen problemen."
Volgens Maaten is het na uitbreiding van de EU met tien nieuwe lidstaten nodig om de huidige fractie van ruim vijftig leden uit te breiden tot zeventig of tachtig leden „om invloed te behouden of een positie op de wip te kunnen bekleden".
Volgens hem is ook een betere regionale spreiding nodig. De liberalen in het EP kwamen traditioneel vooral uit het noord–westen van Europa. Na een wijziging van het kiesstelsel kwamen daar in 1999 al tien Britse liberalen bij.
Zuid–Europa en Frankrijk waren traditioneel slecht vertegenwoordigd in het liberale huis. Watson wil daarom een nieuwe fractie of zelfs Europese partij oprichten na de verkiezingen van juni, die door een grotere regionale spreiding ook meer invloed kan krijgen.
De Franse christen–democratische leider Bayrou, die zich graag wil onderscheiden van president Chirac, heeft wel oren naar samenwerking. „Hij is zelf vragende partij", aldus Maaten, die zich wel realiseert dat Bayrou een iets linkser programma wil volgen om in Frankrijk ontevreden Chirac–stemmers aan zich te binden.
Volgens Maaten zouden verder ook Spaanse en Schotse regionale partijen belangstelling kunnen hebben voor samenwerking. De regionale partijen in Europa werken nu in het parlement samen met de groenen.
Maaten: „Uit de nieuwe Oost–Europese lidstaten zullen echter nauwelijks groene verkozenen komen. Daarom krijgt de groene fractie ook minder belang. Het kan voor regionale partijen interessant zijn zich aan ons te binden, mits we het op programmatorisch terrein eens worden."
Binnen het EP circuleren verder geruchten dat meerdere christen–democraten de kant van Watson opzoeken. Voorzitter Pöttering van de christen–democratische fractie in het Europees Parlement wil namelijk ook rechts–nationale partijen uit de nieuwe lidstaten aan zich binden. Dat zou bijvoorbeeld enkele Franstalige Belgische christen–democraten te ver gaan.