EU-overleg moet vluchtelingencrisis bezweren
BRUSSEL (ANP). Gaan alle landen van de Europese Unie verplicht vluchtelingen opvangen? Dinsdag moet blijken of de Europese bewindslieden verantwoordelijk voor asiel het hierover eens kunnen worden. Ze zijn dan voor de tweede keer in acht dagen bijeen in Brussel om de verplichte herverdeling van migranten te bespreken.
Vorige week maandag eindigde het overleg in verdeeldheid. Enkele Centraal- en Oost Europese bleven zich heftig verzetten tegen een verplicht aandeel in de opvang van 120.000 vluchtelingen. Over de vrijwillige herplaatsing van 40.000 migranten vanuit Italië en Griekenland werd wel overeenstemming bereikt.
Het enige agendapunt is het recente voorstel van de Europese Commissie om 120.000 vluchtelingen uit Italië, Griekenland en Hongarije te herverdelen volgens een vaste verdeelsleutel. Hier bleek wel een meerderheid voor te zijn, maar niet de gewenste unanimiteit. Met name Oost-Europese lidstaten verzetten zich.
Polen lijkt zijn positie echter iets te hebben gewijzigd. In mediaberichten werd maandag geopperd dat het land bereid is „zijn verantwoordelijkheid” te nemen, mits de opvang vrijwillig van aard is en niet als belofte voor de toekomst wordt gezien.
Waarnemers verwachten dan ook dat de EU-landen het wel eens gaan worden over de opvang van vluchtelingen op basis van vrijwilligheid. De kans lijkt kleiner geworden dat de verplichte opvang doorgedrukt gaat worden. Wat de zaak er niet eenvoudiger op maakt is dat Hongarije heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan de herplaatsing van 54.000 vluchtelingen die daar verblijven.
Woensdagavond komen de Europese regeringsleiders en staatshoofden bijeen. Als de asielministers dinsdag een akkoord bereiken, zal deze top vooral gaan over bredere migratiethema’s zoals de beveiliging van de Europese buitengrenzen. Maar ook over bijvoorbeeld de financiering van opvang in de regio en hulp aan Turkije, dat circa twee miljoen Syrische vluchtelingen herbergt.