Economie

Opnieuw mag Veerman de noodlijdende tuinbouw helpen

UTRECHT. Het is opnieuw Cees Veerman die de Nederlandse tuinders gaat helpen bij het vinden van de weg omhoog.

16 September 2015 19:07Gewijzigd op 15 November 2020 21:50
Veerman. beeld ANP
Veerman. beeld ANP

Gisteren werd bekend dat de man die twee decennia geleden aan de wieg stond van The Greenery –het fusieproduct van negen groente- en fruitveilingen– een coalitie gaat leiden tussen overheid, Rabobank en vijf grote telersverenigingen. Opdracht: geef de noodlijdende glasgroenteteelt weer perspectief.

De vijf coöperaties zijn The Greenery, Harvest House, DOOR, Best of Four en Van Nature (zie kader ”Breed aanbod”). Zij hebben vorige week een samenwerkingsverband opgericht onder de naam Federatie VruchtgroenteOrganisaties. Samen zijn de vijf goed voor 70 procent van het Nederlandse areaal aan glasgroenten, dat zijn groenten die in kassen worden verbouwd.

Eind augustus tekenden Best of Four en Van Nature al een intentieverklaring voor verregaande samenwerking. De twee clubs schetsten bij die gelegenheid een toekomstbeeld van hun sector, waarin drie of vier grote telersclusters overblijven die hun producten in korte, efficiënte en gesloten ketens aan de man –lees de supermarkt– brengen. En dat onder regie van de telers. Want „verkopen binnen Nederland van handelsbedrijf naar handelsbedrijf voegt kosten toe die niet bijdragen aan de marge van telers”, aldus een verklaring.

Een beter rendement voor de telers dus, daar draait het om, ook bij de samenwerking met de drie andere telersverenigingen.

Investeren

De Nederlandse glasgroenteteelt wil op lange termijn dé specialist in Europa en de wereld blijven, zo luidt het in de verklaring die de Rabobank gisteren namens de nieuwe coalitie naar buiten bracht. Om voorop te blijven lopen moeten telers kunnen investeren en dus winst maken. Daar schort het de laatste jaren aan.

Een groot deel van de glasgroenteteelt schrijft rode cijfers. En dat is niet alleen te wijten aan incidenten, zoals het wegvallen van de Russische markt. Nee, er zit structureel iets fout, zo bleek afgelopen winter uit een analyse van adviesbureau McKinsey. De concurrentie uit lagelonenlanden zoals Spanje en Marokko is groot en zal alleen maar toenemen. Bovendien kampen de tuinders met de macht van de supermarkten, die de prijs waarvoor ze groente inkopen naar believen lijken te kunnen bepalen.

Toverwoord van het adviesbureau is: eenheid. Voorzitter Nico van Ruiten van brancheorganisatie LTO Glaskracht zei in december dat de huidige mededingingsregels het voor telers heel moeilijk maken om door bundeling van hun aanbod een vuist te maken tegenover de grootwinkelbedrijven. „Maar het verzamelen van marktinformatie en onderzoek naar wat de consument wil, kunnen we samen oppakken. Dat geldt ook voor het vergroten van de herkenbaarheid van onze producten, bijvoorbeeld in de vorm van een Nederlands merk.”

De nieuwe coalitie gaat de zo noodzakelijke samenwerking uitbouwen. Ze wil daarbij meer doen dan werken aan een betere afzetstructuur voor de groente. De verklaring rept over initiatieven op het gebied van infrastructuur, ruimtelijke herstructurering van glastuinbouwgebieden en logistiek.

Veerman waarschuwt voor te hooggespannen verwachtingen op de korte termijn. „Dit is geen traject van lange halen snel thuis, we kiezen een grondige aanpak.”


Breed aanbod

De vijf coöperaties die gaan samenwerken onder de naam Federatie VruchtgroenteOrganisaties kunnen hun klanten het hele jaar door een breed pakket groente, fruit en paddenstoelen aanbieden, mede dankzij import uit het buitenland. Tot nu toe doen ze dat onder een scala aan eigen merken, al dan niet in samenwerking met handelsbedrijven. Een van de vijf is The Greenery, het fusiebedrijf van negen vroegere groente- en fruitveilingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer