Coalitie: oplossing nodig voor vluchtelingen
DEN HAAG (ANP). De politiek moet er alles aan doen om te komen tot een oplossing voor mensen die naar Europa vluchten. Dat was de boodschap van de coalitie donderdag in een bij vlagen fel debat over het asielbeleid.
VVD en PvdA riepen hun collega’s in de Tweede Kamer op niet te blijven hangen in een Haagse discussie. „We kunnen allerlei beren op de weg zien en daar lang over blijven praten. Maar we kunnen ook proberen de mogelijkheden te zien”, zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.
Samsom beaamde dat PvdA en VVD anders aankijken tegen het vreemdelingenvraagstuk, „maar we hebben de dure plicht de verschillen te overbruggen en te doen wat nodig is”. Eerder in het debat zag de oppositie een verschil van opvatting tussen de coalitiefracties over het plan dat het kabinet maandag presenteert aan de andere 27 EU-lidstaten.
Nederland wil wel duizenden extra vluchtelingen opnemen, maar tegelijkertijd dat Europa besluit om de opvang in de eigen regio te verbeteren. Als ze dan toch in de EU aankomen, worden ze teruggestuurd naar de veilige opvanglocaties in de regio.
Samsom gaat ervan uit dat er niet méér opvang daar komt, omdat die landen al flink vol zitten, maar betere opvang. Zijlstra sprak wel van meer opvang. Premier Mark Rutte vindt dat er meer en betere opvang moet komen, met oog voor onderwijs en werk.
De hele Kamer is voor betere opvang in de regio. Maar het kabinetsvoorstel is niet realistisch, vinden SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk. Ze vinden het niet goed dat mensen worden teruggestuurd en willen een ruimhartig opvangbeleid. Een motie van D66 om het fundamentele recht op asiel zeker te stellen, werd aangenomen.
Het CDA vindt het plan ook niet realistisch en wil dat het kabinet IS gaat bestrijden in Syrië. De PVV en Groep Bontes/Van Klaveren willen dat de grenzen worden gesloten. Van Klaveren diende een motie van wantrouwen in, die steun kreeg van de PVV.
Rutte zei in Europa meer tegenstand te verwachten voor de herverdeling van de 160.000 asielzoekers dan voor de regionale opvang. Hij wil zelf ook nog praten over de verdeelsleutel, die vooralsnog inhoudt dat Nederland rond de 5 procent van de asielstroom opvangt. Rutte vindt de asieldruk niet evenredig verdeeld.