Economie

Doorstart voor onderdeel Imtech

GOUDA. Imtech Industrial Services, onderdeel van het Imtech-concern, is dinsdag door de Rotterdamse rechtbank failliet verklaard. Een deel van de 900 medewerkers kan waarschijnlijk snel weer aan de slag.

Redactie economie
8 September 2015 17:32Gewijzigd op 15 November 2020 21:36
beeld ANP
beeld ANP

Het bedrijf heeft namelijk meteen een doorstart gemaakt in afgeslankte vorm. Deze constructie wordt een prepack of flitsfaillissement genoemd. Hierbij staan in principe alle werknemers op straat. De nieuwe eigenaar kan vervolgens selecteren wie hij in dienst wil nemen en tegen welke arbeidsvoorwaarden.

Het Ierse installatieconcern Kentech neemt de activiteiten van Imtech Industrial Services op de raffinaderijen van Shell in de Botlek, Pernis en Moerdijk over, zo maakten de curatoren dinsdag bekend. Daar had de Imtech-dochter een kleine 200 mensen aan het werk, van wie de meesten hun baan behouden.

Enkele vestigingen in het noorden van het land gaan over naar de Verwater Group uit Hoogvliet, een vestiging in het zuiden gaat naar Convoi uit Maastricht. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in industriële installaties. Ook door deze overnames blijven mogelijk ruim driehonderd banen behouden.

Een vestiging in Zeeland gaat over naar Cegelec in Goes. Hier werken tachtig mensen. Voor het onderdeel Food Industries wordt nog een koper gezocht.

De reformatorische vakorganisatie RMU is teleurgesteld over de oplossing die de curatoren voor Imtech Industrial Services hebben bereikt. „Dit is het op één na slechtste scenario”, schrijft RMU-onderhandelaar Chris Baggerman vandaag in zijn weblog. „Opnieuw staan enkele honderden werknemers op straat en dat vind ik een trieste zaak. Het zijn veelal hoogopgeleide werknemers, die door mismanagement van de toenmalige leiding hun baan verliezen.”

Baggerman is kritisch over de keuze voor een flitsfaillissement. „Die constructie is nog niet in een wet vastgelegd maar wordt steeds vaker toegepast in de praktijk. Het gaat ten koste van de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers.” Hij wijst erop dat enkele grote vakbonden –overigens tevergeefs– vorig jaar twee keer geprobeerd hebben een flitsfaillissement via de rechter aan te vechten, namelijk bij garnalenverwerker Heiploeg in Zoutkamp en bij Estro, destijds de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland.

Imtech Industrial Services kreeg op 28 augustus voorlopige surseance van betaling. De Imtech-holding werd eerder die maand failliet verklaard. Het Imtech-concern, dat twee jaar geleden diep in de problemen kwam nadat jarenlang fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen, was met tientallen dochterondernemingen actief in zo’n 35 landen. Er werkten 22.000 mensen, van wie 4300 in Nederland. Drie grote onderdelen van het concern werden binnen een week na het faillissement verkocht: Imtech Marine, Imtech Traffic & Infra en Imtech Nordic. Ook enkele kleinere onderdelen vonden een nieuwe eigenaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer