Politiek

Koenders bij Nederlandse militairen in Mali

GAO (ANP). De Nederlandse militairen in Mali hebben zondag bezoek gekregen van Bert Koenders. Het was voor hem de eerste keer dat hij als minister van Buitenlandse Zaken langs ging bij de Nederlandse troepen sinds hij vorig jaar oktober vertrok als hoofd van MINUSMA, zoals de VN-vredesmissie in Mali heet.

7 September 2015 06:51Gewijzigd op 15 November 2020 21:33
Koenders in Mali. Beeld ANP
Koenders in Mali. Beeld ANP

Koenders liet zich op het kamp door de Nederlandse commandanten bijpraten over het verloop van de missie en het inlichtingenwerk dat de Nederlanders doen. In maart kwamen in Mali twee Nederlandse vliegers van een Apache-gevechtshelikopter om het leven door een ongeluk. „Ik heb groot respect voor hen en voor alle militairen die zich iedere dag opnieuw inzetten onder moeilijke omstandigheden”, aldus Koenders, die constateerde dat MINUSMA momenteel de gevaarlijkste VN-missie is met het hoogste aantal omgekomen en gewonde blauwhelmen. „Jullie doen belangrijk werk in een belangrijke missie, onder zware omstandigheden. Daarvoor heeft het kabinet en heb ik bijzonder veel waardering.”

Naast de militairen sprak de minister in Gao-stad ook met de lokale autoriteiten en met medewerkers van een mede door Nederland gefinancierd project. Volgens Koenders bevinden Mali en MINUSMA zich in een cruciale fase. „Het is heel positief dat er een vredesakkoord is, maar dat is nog geen garantie op veiligheid.”

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan MINUSMA. Ongeveer 450 Nederlandse militairen zijn er actief. Nederland heeft de bijdrage aan de missie verlengd tot eind 2016. Koen Davidse, een Nederlandse diplomaat, begint eind deze maand als plaatsvervangend hoofd van MINUSMA.

Eerder op zondag werd al bekend dat Nederland extra geld geeft aan de VN-missie in Mali zodat de bevolking sneller profijt heeft van het eerder dit jaar gesloten vredesakkoord. Het gaat om een extra bijdrage van twee miljoen euro. Het geld wordt gestoken in projecten in het noorden van het West-Afrikaanse land. Die gaan zowel binnen als buiten Mali criminaliteit tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer