RENKUM. Steeds meer hennepkwekers verhuizen naar het bos om ontdekking tegen te gaan.
Boswachter Jaël Bergwerff herkent een wietlucht uit duizenden. Onlangs stuitte ze in het bos bij Renkum nog op een verscholen hennepkwekerij.
De medewerkster van Staatsbosbeheer is, samen met surveillerende boa’s, alert op paden die ontstaan in percelen waar eigenlijk niemand hoort te lopen. Dat kan erop duiden dat aan het eind van het pad planten groeien die daar normaal gesproken niet thuishoren.
Wietkwekers gaan ver om de hennep goed te laten groeien, vindt Bergwerff. „Ze vernielen hele stukken bos om te zorgen dat de hennepplanten voldoende licht krijgen. Ook leggen ze bassins aan waarin ze regenwater opvangen voor droge periodes.”
De grootste kwekerij die Bergwerff dit jaar vond in haar gebied, telde 150 planten. Eén hennepplant levert toch algauw 1000 euro op. Als de dader niet wordt gevonden, komen de kosten van het opruimen voor rekening van Staatsbosbeheer.
Hennep kan gekweekt worden op de zolderkamer of in de kelder, maar daar kleven nogal wat nadelen aan. De energiekosten voor warmte en ventilatie zijn hoog. Ook is een koolstoffilter nodig zodat de buren niets ruiken.
De politie registreerde vorig jaar 284 opgerolde hennepkwekerijen in de buitenlucht tegenover 4450 binnen. Die cijfers zijn waarschijnlijk niet volledig.
Ook kan de politie niet zeggen of het aantal buitenteelten toe neemt. De Nederlandse politie vernietigt ieder jaar ruim 1 miljoen planten.
Imke Boerma van Staatsbosbeheer weet dat echter wel, al heeft ze geen harde cijfers. „Door heel Nederland is er sprake van een forse stijging. In Brabant en Limburg komen kwekerijen in de buitenlucht het meest voor. Vorig jaar hebben we in de Biesbosch twaalf plantages opgerold.” Die plaatsen waren in veel gevallen alleen bereikbaar met bootjes.
De gemiddelde recreant zal op zijn wandeling weinig merken van de criminele activiteiten. „De kwekers kiezen afgelegen perceeltjes waar ook wij nauwelijks komen”, weet Boerma.
Maar al ontsnappen ze aan het oog van de boswachter, het oog van de luchtfotograaf registreert hen feilloos. Boerma: „Hennep is van bovenaf keurig te zien.”