Cultuur & boeken

De boekenwereld op de korrel

Het is een boek dat iets moeilijker is dan het lijkt, ”Waarom ik lees” van Tim Parks. De achterflap stelt prikkelende vragen aan de mogelijke lezer: „Moet je elk boek uitlezen? Heeft je familie invloed op wat je leest? Waarom lijkt de Nobelprijs op het Wereldkampioenschap? Waarom houd je niet van dezelfde boeken als je vrienden?”

Enny de Bruijn
1 September 2015 07:22Gewijzigd op 15 November 2020 21:24

Dat zijn vragen die iedere lezer zichzelf weleens stelt, maar dit boek is toch uiteindelijk niet zo op iedereen gericht. Het is vooral interessant voor wie wat meer weet van de boekenwereld of zelf literatuurwetenschapper is. Maar voor die ‘insiders’ biedt het dan ook veel moois. Er zijn twee delen over de wereld rond het boek en de plaats van het boek in de wereld, een deel over schrijven en een deel over vertalen, elk weer opgedeeld in korte hoofdstukjes. Eigenlijk bestaat de hele bundeling uit artikelen die eerder gepubliceerd zijn in The New York Review of Books online, wat maakt dat de hoofdstukjes heel goed afzonderlijk te lezen zijn.

Parks is een kritische schrijver. Hij stelt vragen bij bijna alles: literaire beleving, canonvorming, literaire prijzen, kritiek, festivals, e-boeken, noem maar op. Een van zijn interessantstse thema’s is de hang van schrijvers naar internationalisering. Waarom telt een schrijver tegenwoordig pas écht mee als zijn werk vertaald is? Parks is het daar fel en emotioneel mee oneens, en dat is een genoegen om te lezen. Literatuur is juist de moeite door alle details, stelt hij, literatuur krijgt betekenis door de tijd en de plaats en de context die de smaak van een verhaal bepalen.


Boekgegevens

Waarom ik lees. De veranderende wereld van het boek, Tim Parks; uitg. De Arbeiderspers, Amsterdam, 2015; ISBN 978 90 295 39357; 238 blz.; € 17,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer