Economie

RMU wil onderzoek naar rol banken bij faillisement Imtech

VEENENDAAL. De RMU wil een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de banken bij de teloorgang van installatieconcern Imtech.

Redactie economie
29 August 2015 15:22Gewijzigd op 15 November 2020 21:22
beeld ANP
beeld ANP

Dat meldde de reformatorische vakorganisatie zaterdag. Volgens een verontwaardigde RMU-bestuurder Chris Baggerman gaan er door toedoen van de banken bij de ontmanteling van Imtech onnodig veel banen verloren. „De banken willen alleen maar snel geld zien. Dat gaat ten koste van de belangen van het personeel.”

NRC Handelsblad publiceerde zaterdagmorgen een reconstructie van de rol van de banken en hun positie tegenover de curatoren van Imtech, Jeroen Princen en Paul Peters. De curatoren sluiten onder druk van de banken in grote vaart overeenkomsten met kopers van Imtechonderdelen, zo blijkt. Ze moeten daarbij desnoods genoegen nemen met een lagere opbrengst. Andere schuldeisers –waaronder leveranciers, klanten en de Belastingdienst– en medewerkers zijn daarvan de dupe.

Baggerman ziet in de reconstructie van NRC Handelsblad een bevestiging van wat hijzelf vanaf het begin heeft gedacht. „De banken hebben te snel de stekker eruit getrokken. Al in de fase vóór het faillissement van de holding kregen de stille bewindvoerders te weinig tijd om een doorstart te realiseren. Een doorstart zou veel meer geld hebben opgeleverd en er zouden meer banen behouden zijn gebleven. Banken die met miljarden euro’s belastinggeld tijdens de crisis gestut zijn en nu weer miljarden winst maken, hebben Imtech en zijn medewerkers als een baksteen laten vallen.”

De banken hebben volgens de NRC 1,2 miljard euro in Imtech zitten. Als mede-eigenaren hebben ze een dikke vinger in de pap bij de ontmanteling. Volgens Baggerman vertrouwen ze elkaar echter niet. „De curatoren moeten zakendoen met veertig banken en financiële instellingen. Dat is ondoenlijk. De banken hadden één van hen moeten aanwijzen om het proces te leiden.”

Industrial Services

Vrijdagavond heeft de rechtbank Rotterdam aan Imtech Industrial Services voorlopige surseance van betaling verleend. Bij dit onderdeel werken 900 mensen. Baggerman zei vanmorgen dat hij zich grote zorgen maakt over hun werkgelegenheid.

Imtech levert, installeert en onderhoudt technische installaties voor onder meer gebouwen, schepen en infrastructurele projecten. Het concern kwam twee jaar geleden diep in de problemen nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen. Imtech was met tientallen dochterondernemingen actief in zo’n 35 landen. Er werkten 22.000 mensen, van wie 4300 in Nederland.

Begin deze maand ging de Duitse tak van Imtech failliet. Op 11 augustus werd de holding uitstel van betaling verleend, twee dagen later gevolgd door een faillissement. Binnen een week werden drie grote onderdelen verkocht: Imtech Marine, Imtech Traffic & Infra en Imtech Nordic. Ook enkele kleinere onderdelen vonden intussen een nieuwe eigenaar. Het onderdeel Building Services (1200 medewerkers) werd op 18 augustus failliet verklaard en wordt in delen verkocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer