Politiek

Marechausseebaas stapt over naar fiscus

DEN HAAG (ANP). De commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, wordt de nieuwe hoogste baas bij de Belastingdienst. Leijtens volgt daar Peter Veld op, die sinds 2009 directeur-generaal Belastingdienst was.

28 August 2015 15:44Gewijzigd op 15 November 2020 21:20

Leijtens (52) is vrijdag door de ministerraad benoemd, op voorspraak van de ministers Stef Blok (Rijksdienst) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Leijtens gaat leiding geven aan de grote reorganisatie bij de Belastingdienst waarbij de komende jaren 5000 medewerkers (één op de vier) hun baan verliezen. Binnen de Belastingdienst of anders elders binnen de rijksoverheid krijgen ze een andere baan aangeboden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maakte bij de aankondiging van zijn plannen, afgelopen mei, ook het vertrek van Veld als baas van de Belastingdienst bekend. Slechts vijf van de veertien directieleden blijven zitten.

Leijtens studeerde sociologie en psychologie aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda en Bestuurskunde aan de universiteit van Leiden. In 1985 ging hij werken bij de landmacht, in 1989 stapte hij over naar de marechaussee. In 1996 ging hij naar het bedrijfsleven, waar hij werkzaam was als management consultant en interim manager.

In 2003 kwam Leijtens terug bij de overheid, als docent Rechts- en politiewetenschappen aan de KMA. Vervolgens werkte hij binnen de marechaussee, op het ministerie van Defensie en werd hij uitgezonden naar Afghanistan. In 2012 werd hij benoemd tot commandant Koninklijke Marechaussee, zijn huidige functie. In 2008 promoveerde hij in Leiden op een onderzoek naar de werking van resultaatgerichte sturing bij de brigades van de marechaussee.

Volgens Wiebes is het Nederlandse belastingstelsel te ingewikkeld geworden, met meer kans op fouten en een grotere verleiding om fraude te plegen. Bij de Belastingdienst komt dagelijks gemiddeld 1 miljard euro aan inkomsten binnen. Een systeem met een goede data-analyse kan fouten en fraude veel sneller opsporen. Volgens onderzoek kan dat de fiscus over vijf jaar tussen de 750 miljoen en 2 miljard euro extra aan inkomsten opleveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer