Binnenland

Boulevard vol banken voor 300 euro

ROTTERDAM. De bankenboulevard. Zo noemen Rotterdammers de Blaak. Vroeger was er alleen water te vinden, nu verdienen de banken er geld als water.

22 August 2015 16:00Gewijzigd op 15 November 2020 21:14
In de beroemde kubuswoningen aan de Rotterdamse Blaak kun je goedkoop overnachten in hostel Stayokay Rotterdam. Foto Sjaak Verboom
In de beroemde kubuswoningen aan de Rotterdamse Blaak kun je goedkoop overnachten in hostel Stayokay Rotterdam. Foto Sjaak Verboom

De Rabobank, met een Rotterdamse vestiging op Blaak 333, behaalde in 2014 een winst van 1,84 miljard euro. Een deurtje verder, opmerkelijk genoeg op nummer 555, was tot voor kort een kantoor van de ABN AMRO gevestigd. De winst van dit bedrijf bedroeg vorig jaar 1,1 miljard euro, bijna evenveel als in 2013. Een topman verdient hier algauw 1 miljoen euro per jaar.

Voor de gemiddelde monopoly­speler zijn zulke bedragen net zo onbereikbaar als het dak van de meer dan 100 meter hoge kantoorgebouwen aan de Blaak. De 300 nepeuro’s die ze voor de Blaak op het monopolybord moeten neerleggen, zijn nog wel te doen. Voor 1000 euro staat er nog een hotel op ook.

Ook in het echt heeft de Blaak een betaalbaar hotel. Eigenlijk een hostel, dat wil zeggen dat er een kans is dat je met anderen op één kamer slaapt. Daardoor is overnachten er veel goedkoper dan in een hotel. Maar je hebt wel een speciale slaapplek: in een van de beroemde kubuswoningen.

Vanuit het hostel Stayokay Rotterdam is een ander bekend gebouw te zien: de Markthal. Die staat niet aan de Blaak, maar de straat heeft er wel een aanpassing voor moeten ondergaan. Automobilisten rijden via de Blaak naar de parkeergarage onder de Markthal. Om hen af te kunnen laten slaan, moest de doorgaande middenberm van de weg onderbroken worden.

Het oversteken van de brede straat is voor voetgangers een hele onderneming, zo blijkt wel. Het is ontzettend goed uitkijken geblazen om niet door de voorbijrazende auto’s omvergereden te worden. De gemeente Rotterdam wil de oversteek vergemakkelijken, erkent procesmanager Matija Stanicic. „We werken aan het concept ”De verbonden stad”. Daarbij verbeteren we verbindingen, zodat voetgangers gemakkelijker van het ene plein op het andere kunnen komen.”

Doel is vooral om de gezellig­heid terug te brengen in de stad. „Aan de Blaak staan vooral kantoren. Dat betekent dat er van 8.00 tot 17.00 uur leven in de brouwerij is, maar daarna wordt het stil. Door bijvoorbeeld de begane grond van een leegstaand kantoorpand in te richten als koffie­corner met een terrasje ervoor, brengen we levendigheid in de straat”, aldus Stanicic.

En er staan heel wat kantoren leeg aan de Blaak. Al jaren is die leegstand de gemeente een doorn in het oog. „We proberen samen met vastgoedeigenaren de leegstand te verminderen, maar dat is niet gemakkelijk”, zegt Stanicic. „De grote kantoorpanden hebben behoefte aan een upgrade. Hiervoor moet de eigenaar vaak diep in de buidel tasten. Nog niet iedere eigenaar is van die noodzaak overtuigd. Maar er is wel degelijk beweging te zien. Het kantoor op Blaak 555 heeft zijn begane grond opengesteld. Er is een restaurant te vinden. Op de begane grond van Blaak 22 is een medische kliniek neergestreken.

Vroeger was er geen gebrek aan levendigheid in deze straat, zegt Jeroen de Bok, steden­bouwkundige bij de gemeente Rotterdam. „De Blaak was ooit een breed stuk water, onderdeel van de haven. Het lag er meestal vol met VOC-schepen.” De naam Blaak komt waarschijnlijk van blinkend water. Tijdens de indus­triële revolutie werd de haven gedempt en kwamen er allerlei markthallen en opslagloodsen.

Op 10 mei 1940 verdween alle bebouwing door het verwoestende bombardement. Tijdens de wederopbouw werd de Blaak een brede boulevard waar alle ruimte was voor de auto. De eerste banken vestigden zich er.

De Bok laat graag zijn favoriete pand zien: Blaak 34, gebouwd in 1950. „Als ik bijvoorbeeld het kantoor van de Rabobank aan de overkant zie, ben ik daar snel op uitgekeken. Maar hoe langer ik voor dit pand van de voormalige Nederlandse Handelsmaatschappij sta, hoe meer ik eraan ontdek: de kunstwerken rond de entree, het bakstenen reliëf in de gevel, de detaillering rond de ramen. Schitterend!”

Stanicic vindt het gebouw van de Kamer van Koophandel ernaast het mooiste pand van de Blaak. „Vooral omdat je in de ronde opbouw op het dak heerlijk koffie kunt drinken. Je hebt een schitterend uitzicht over de stad. Net als alle andere Rotterdammers word ik steeds trotser op deze stad.”

Onder elke aflevering in deze veertiendelige serie staat een vraag. Het antwoord is te vinden in het artikel. Verzamel de gevraagde letters. Door de veertien letters te mixen, ontstaat een spreekwoord. Bij de laatste aflevering en op internet staan de inzendmogelijkheden. Onder de goede inzenders worden vijf spellenpakketten verloot.

De naam Blaak komt van … water. Noteer de vierde (of de zevende) letter van het woord op de puntjes. 




zomerserie Monopoly

Dit is het twaalfde deel in een serie over het tachtigjarig bestaan van het bordspel monopoly.

Meer over
Monopoly

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer