Economie

FNV kondigt meer acties aan

DEN HAAG (ANP). De kans dat buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers binnenkort het werk neerleggen is fors gestegen. Vakbond FNV kondigde woensdag aan dat de acties onder rijksambtenaren worden opgevoerd uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie afsprak met enkele bonden.

19 August 2015 18:48Gewijzigd op 15 November 2020 21:09

De FNV hield woensdag een raadpleging onder haar leden. Daaruit kwam naar voren dat het huidige voorstel van een loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro te mager is.

De komende weken zal de FNV mensen op de werkvloer informeren. Eind augustus komen de leden weer bijeen om de definitieve acties vorm te geven. „Maar we hebben ook nog enkele verrassingen in petto”, zo sprak een woordvoerder.

Volgens de FNV zijn andere vakbonden voor de zomervakantie in grote haast akkoord gegaan met een voorstel van het kabinet om het loon van overheidspersoneel te verhogen. Eerdere toezeggingen aan de vakbonden zijn niet nagekomen, aldus de bond.

FNV stelt dat het kabinet de voorgestelde loongroei van 5 procent voor een belangrijk deel financiert door minder pensioenpremie af te dragen. „Door al het gegoochel van het kabinet is de feitelijke loonstijging maar 0,85 procent per jaar”, rekende FNV voor.

Daarbij hekelt de bond dat onduidelijk is hoe de deal uitpakt voor overheidspersoneel dat werkzaam is bij gemeenten, provincies en universiteiten. Ook onder medewerkers buiten de overheid maar met een ABP-pensioen en gepensioneerden is een hoop onvrede omdat zij volgens FNV geen compensatie in het loon tegemoet kunnen zien.

Vakbond CNV dat samen met vakcentrales AC en CMHF dit akkoord met het kabinet sloot, heeft het loonakkoord wel positief voorgelegd aan de achterban. De bond kan zich ook niet vinden in de berekening van de FNV. „Het is een echte loonstijging, die mensen erbij krijgen”, zo sprak een woordvoerder. Het grootste deel, 2,85 procent en 500 euro, is volgens CNV een structurele verhoging. Een kleiner deel, de 2,2 procent, komt ook van de werkgever door aanpassingen in de pensioenpremie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer