Politiek

VVD-fractie bijeen over Griekenland

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamerfractie van de VVD zit dinsdag sinds 13.00 uur bijeen voor overleg over het nieuwe steunpakket van Griekenland. De fractievergadering is ter voorbereiding op het Kamerdebat woensdag met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

18 August 2015 13:14Gewijzigd op 15 November 2020 21:07
De Tweede Kamerfractie van de VVD is bijeen voor overleg over het nieuwe steunpakket van Griekenland. De fractievergadering is ter voorbereiding op het Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. beeld ANP
De Tweede Kamerfractie van de VVD is bijeen voor overleg over het nieuwe steunpakket van Griekenland. De fractievergadering is ter voorbereiding op het Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. beeld ANP

De VVD was vorige maand nog bijzonder kritisch over het resultaat van een EU-top over Griekenland, maar zal nu met een definitief standpunt moeten komen. Het kabinet steunt de nieuwe leningen met een omvang van 86 miljard euro voor Griekenland. Premier Mark Rutte heeft eerder al toegegeven dat hij daarmee een verkiezingsbelofte breekt.

Na de kritiek van vorige vorige maand wilde de VVD de afgelopen dagen niet meer kwijt dan dat het akkoord zoals dat vrijdag door de ministers van Financiën van de eurolanden is goedgekeurd goed wordt bestudeerd. Politiek gezien zitten de liberalen in een lastig pakket. Zouden ze het nieuwe pakket niet steunen, dan is er acuut een kabinetscrisis.

Behalve de VVD heeft ook het CDA nog geen standpunt bepaald. De CDA-fractie komt daarvoor woensdagochtend bijeen. De christendemocraten hebben grote bedenkingen bij het pakket. Ze willen ook dat meer informatie openbaar wordt.

Van de meeste andere partijen is het standpunt bekend. PvdA en D66 zijn de duidelijke voorstanders. SP, PVV, ChristenUnie, 50Plus en GroenLinks zijn zeker tegen. De afgelopen jaren kreeg het kabinet steun voor het Griekenlandbeleid van de de eigen coalitiepartijen en van D66 en CDA.

In beginsel geeft het Europese noodfonds ESM Griekenland alleen een nieuwe lening als alle achttien andere eurolanden ermee instemmen. Maar bij ‘zwaarwegende kwesties’ is een uitzondering mogelijk: dan is 85 procent van de stemmen voldoende. Dat zou betekenen dat de deal niet kan mislopen bij een veto van een kleiner land.

PVV-leider Geert Wilders heeft al aangekondigd dat hij woensdag een motie van wantrouwen zal indienen tegen premier Rutte. Daar zal dan meteen over gestemd moeten worden. Vrijwel de hele Kamer zal daarom woensdag terug zijn van reces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer