Commentaar: Zwarte burger voor veel Amerikanen tweederangs
Uitgerekend op de dag van de herdenking van de dood van Michael Brown, de zwarte tiener die een jaar geleden werd doodgeschoten in de Amerikaanse stad Ferguson, kwam naar buiten dat de FBI onderzoek doet naar de dood van een zwarte tiener in de stad Dallas (Texas). De ongewapende Christian Taylor werd vrijdag door een agent doodgeschoten na een inbraakmelding bij een autodealer.
Vooropgesteld, de zwarte jongen wekte in ieder geval de indruk zich schuldig te maken aan een strafbaar feit. Dat hij wegrende toen hij de politie zag, versterkte die verdenking. Daarover geen misverstand.
Maar dat is niet het enige wat in ogenschouw moet worden genomen. Feit is dat zwarte burgers in de Verenigde Staten niet alleen vaker met de politie in aanraking komen, maar ook harder worden aangepakt dan blanken. Uit onderzoek van de Amerikaanse krant The Washington Post bleek zondag dat ongewapende zwarte mannen zeven keer meer kans hebben om te worden doodgeschoten door de politie dan blanke mannen. Afgelopen jaar zijn in de Verenigde Staten 24 ongewapende zwarte mannen doodgeschoten door een agent.
Nu mag niet worden onderschat wat politiemensen in bepaalde wijken van Amerikaanse steden meemaken. Zij worden met grote regelmaat geconfronteerd met ernstige vergrijpen. Dat geldt zeker in achterstandsbuurten met een hoge concentratie van zwarte burgers. Dat politiemensen daarbij nogal eens de kracht van de sterke arm moeten laten voelen, is duidelijk. Dat het wangedrag van deze wijkbewoners het beeld van de politie niet positief beïnvloedt, is ook helder.
Dat alles neemt niet weg dat politiemensen elke burger, dus ook de zwarte, recht moeten doen. Dat betekent dat alle burgers in gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden. En daar schort het nog weleens aan. Een onderzoek van de universiteit van Boston, eerder dit jaar, wees uit dat politiebeambten in Amerika een sterke vooringenomenheid hebben jegens zwarten.
Overigens komt dit niet alleen bij politiemensen in de VS voor. Ondanks de wettelijke gelijkstelling in Amerika van blank en zwart blijken veel blanken nog steeds behept te zijn met antigevoelens jegens zwarten. Recent zei een blanke onderzoeker uit Mississippi dat het racisme de blanke Amerikaan in de genen zit, zeker in het zuiden van de VS.
Deze weken loopt een groep burgerrechtenactivisten uit de staat Alabama een 1385 kilometer lange mars vanuit de plaats Selma naar Washington. Daarmee willen ze vijftig jaar na het optreden van ds. Martin Luther King, de predikant die streed voor de burgerrechten van zwarten, opnieuw aandacht vragen voor de discriminatie van zwarten.
Ofschoon men vragen kan hebben bij de progressieve ideeën van de initiatiefnemers van deze mars, hebben zij wel een punt. De zwarte Amerikaan is voor veel blanken in de VS nog steeds een burger van wie je meer last dan gemak hebt. Dat is niet humaan, en dat is evenmin christelijk. Ook de zwarte burger is, met al zijn fouten, een schepsel dat met respect moet worden behandeld.