Puntenrijbewijs stap dichterbij
Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat geeft haar verzet tegen de invoering van een puntenrijbewijs op. Volgens haar zijn er mogelijkheden om de papieren rompslomp die een dergelijke maatregel met zich meebrengt, tot een minimum te beperken.
Bij een puntenrijbewijs krijgen automobilisten strafpunten voor ernstige verkeersovertredingen, zoals dronken achter het stuur, doorrijden na een ongeval, hoge overtredingen van de maximumsnelheid, door rood licht rijden en dergelijke.
Als er een bepaald maximum is bereikt, raakt de automobilist tijdelijk zijn rijbewijs kwijt.
In de Tweede Kamer bestaat al enige tijd een meerderheid van CDA en PvdA voor de invoering van een puntenrijbewijs, maar minister Peijs heeft zich tot op heden verzet, maar ze ziet nu mogelijkheden in een CDA-plan om de hoeveelheid administratie drastisch te beperken.
Het CDA-plan haakt aan bij de vernieuwing van het rijbewijs. Het roze papiertje moet binnen enkele jaren worden vervangen door een bewijs in de vorm van een bankpas. Als op die pas een chip wordt aangebracht, kan daarin het aantal strafpunten worden opgeslagen, zo stelt de CDA-fractie in de Kamer voor. Minister Peijs, ook lid van het CDA, vindt dit een uitstekend idee.
„Ik wil concrete maatregelen, zonder administratieve rompslomp, die te handhaven zijn, maar die bovendien ook effect hebben en het aantal doden en gewonden in het verkeer dus terugbrengen. Zonder nu op de details in te gaan kan ik wel zeggen dat het CDA op hoofdlijnen de formule lijkt te hebben gevonden”, aldus de bewindsvrouw woensdag in De Telegraaf.
Het CDA wil dat automobilisten alleen bij ernstige verkeersovertredingen een strafpunt krijgen. Na drie of vier overtredingen moeten ze tijdelijk hun rijbewijs inleveren en een cursus volgen. Het huidige boetesysteem voor kleine verkeersovertredingen blijft gehandhaafd.
Volgende week debatteert Peijs met de Kamer over de mogelijke invoering van een puntenrijbewijs.