Buitenland

Iraakse bieb helpt mee in strijd tegen IS

BAGDAD (AP). Omdat de extremistische beweging Islamitische Staat (IS) erop uit is om de geschiedenis en de cultuur van Irak te vernietigen, zijn bibliothe­carissen in Bagdad begonnen met een project om de geschiedenis van duizenden jaren veilig te stellen. En niet alleen dat. Oude kunst en literatuur worden ook ingezet in de strijd tegen de IS-terroristen.

7 August 2015 21:33Gewijzigd op 15 November 2020 20:55
BAGDAD. Een medewerker van de Nationale Bibliotheek van Irak in Bagdad is bezig met het opbergen van oude documenten. beeld AP
BAGDAD. Een medewerker van de Nationale Bibliotheek van Irak in Bagdad is bezig met het opbergen van oude documenten. beeld AP

In donkere ruimtes in de achter­kamertjes van de bibliotheek in Bagdad worden met speciale verlichting de meest waardevolle manuscripten gefotografeerd. Mazin Ibrahim Ismail, hoofd van de afdeling microfilms, voert een proef uit met documenten uit de tijd van de laatste Iraakse monarch, Faisal II, die van 1939 tot 1958 de scepter zwaaide.

Het restauratieproces lijkt op een chirurgische ingreep en de schade aan elk document is een verhaal –of een puzzel– op zich. Sommige manuscripten zijn gescheurd door het vele gebruik en door de leeftijd. Andere zitten vol met brandgaten of vlekken. En er zijn werken die verworden zijn tot fossielen: het resultaat van een vochtige omgeving en de hoge temperaturen in Irak. „Dat zijn de moeilijkste boeken om 
te herstellen”, zegt Fatma Khudair van de afdeling restauratie.

Viezigheid

Technici steriliseren de manuscripten en documenten 48 uur lang. Ze worden ontdaan van stof en allerhande viezigheid die zich in de loop van de jaren op de werken hebben vastgezet. Vervolgens wordt pagina per pagina hersteld met speciaal papier. Gaten worden opgevuld en sommige bladzijden krijgen een beschermende laag.

De Nationale Bibliotheek in Bagdad, die in 1920 werd opgericht door de Britten, heeft al veel onrust en geweld doorstaan. Aan het begin van de door de Verenigde Staten geleide invasie in Irak werd de bibliotheek in brand gestoken. Een kwart van de boeken werd door de vlammen verzwolgen en 60 procent van het archief werd in de as gelegd, waaronder onbetaalbare documenten uit de Ottomaanse tijd. Het waren echter vooral documenten uit de periode 1977 tot 2003 die verloren gingen. Oudere stukken, uit de periode 1920 tot 1977 waren opgeslagen in rijstzakken en bleven gespaard. Tijdens de invasie van Irak liepen boeken en belangrijke documenten waterschade op doordat Amerikaanse tanks de waterleidingen hadden verwoest en er water op de stukken lekte.

Een team van de Amerikaanse Library of Congres bracht na de invasie een bezoek aan Bagdad en adviseerde een nieuwe bibliotheek te bouwen. Meer dan tien jaar later staat er een nieuw gebouw, dat volgend jaar de deuren moet openen. Tot die tijd probeert de Nationale Bibliotheek mensen in conflictgebieden te laten genieten van de Iraakse cultuur.

Het delen van de Iraakse kunst en literatuur is volgens de biblio­theekmedewerkers de sleutel in de strijd tegen terrorisme. De afgelopen maand doneerde de bibliotheek 2500 boeken aan vestigingen in de Iraakse provincie Diyala. Het Iraakse leger had kort tevoren steden in die provincie heroverd op de extremisten. „IS wil dat de geschiedenis een afspiegeling is van zijn ideeën in plaats van de werkelijkheid", aldus Abdulkareem. „Zodra een gebied is bevrijd, sturen we er dan ook boeken heen om aan te vullen wat er verloren is gegaan of is gestolen. Ook sturen we er materiaal heen, zodat Irakezen er toegang toe hebben en trots kunnen zijn op hun geschiedenis.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer