Hervormd bestuurslid: Unie SoW-kerken is irreëel
Het voorstel van twee behoudende hervormde organisaties voor een unie, in plaats van een fusie van de drie Samen-op-Wegkerken, is irreëel. Er is geen andere weg dan het fusieproces van de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse Kerken nu snel afmaken.
Dat schrijft ds. P.L. de Jong, lid van het algemeen bestuur van de hervormde synode, deze week in het Centraal Weekblad. Het unievoorstel van de Gereformeerde Bond en de Confessionele Vereniging is volgens hem niet nieuw en komt zeker 25 jaar te laat. „Het is heel onverstandig kerkenraden en gemeenten te suggereren dat dit nog een reële optie zou zijn”, schrijft De Jong, die zelf lid is van de bond.
Volgens hem is het pleidooi een ’nieuwe’ variant van de vele en herhaaldelijk door synodes afgewezen voorstellen voor een federatie, in plaats van een vereniging van de kerken. De Jong, bekend als een ’lichte’ bonder, voorspelt dat bij een unie de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken een groot deel van hun achterban in de SoW-zuil van de unie zullen verliezen en voorlopig verder gaan als ’zwaar geamputeerde kerken’.
Het unieplan verloochent volgens hem alles waar de Gereformeerde Bond de afgelopen eeuw voor heeft gestaan. „Blijkbaar achten ook zij het geen ramp meer om een groot deel van hun kerk prijs te geven en zonder hen verder te gaan met de oude hervormde kerkorde”, meent De Jong. Algemeen secretaris P. Vergunst van de bond bestreed dat verwijt eerder deze week.
De Jong wijst er verder op dat op de achtergrond de angst van een dreigende kerkscheuring speelt. Maar volgens hem kan dat wel eens heel erg meevallen. „Het heeft veel weg van een spook dat telkens weer wordt opgeroepen en als breekijzer dient om het huidige proces te stoppen. Plaatselijk is er ook geen enkele druk tot samenvoeging”, benadrukt de predikant uit Rotterdam.
Hij roept de bond op eindelijk eens voor een heldere kerkelijke koers te kiezen, zonder angst voor wie of wat dan ook. Ondanks alle moeite met het SoW-proces is de bond tot dusver nooit met enig concreet voorstel naar buiten gekomen. Steeds hield de organisatie vast aan de „spagaatachtige strategie” van ’we kunnen niet mee en we kunnen niet weg’, aldus De Jong.