Energierekening gaat wel/niet fors omlaag
AMSTERDAM. De energierekening kan op korte termijn mogelijk fors omlaag met wel 60 tot 120 euro per jaar.
De Telegraaf schreef dat donderdag op basis van een deze week verschenen rapport van Nuon.
De prijs die energiebedrijven momenteel betalen voor gas en stroom is op het laagste punt van het decennium beland. En die lage prijzen zijn blijvend, denken de analisten van Nuon. Dit komt doordat gas en vooral steenkolen op de wereldmarkt blijven dalen in prijs en er, met name bij de oosterburen, ook steeds meer wind- en zonne-energie beschikbaar is.
Als die prijsdalingen inderdaad structureel zijn, zoals Nuon denkt, dan betekent dat in theorie een korting van 60 tot 120 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden. Huishouden zijn nu gemiddeld 1984 euro per jaar kwijt aan energie. Daarvan is een derde belasting, een derde van de rekening geldt voor de levering, en nog eens een derde bestaat uit prijs van de daadwerkelijke verbruikte energie. Die laatste categorie wordt dan goedkoper.
Volgens ABN AMRO is een daling van de gasprijs echter onwaarschijnlijk. Sterker, Nederlanders moeten er volgens economen van die bank zelf rekening mee houden dat de gasprijs omhooggaat, nu de gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd. Hierdoor zal volgens ABN de prijs voor de consument op termijnt stijgen, „mogelijk in de vorm van energiebelasting, maar ook doordat gas tegen een hogere prijs geïmporteerd moet worden.”
ABN-econoom Hans van Cleef kan alleen nog niet zeggen hoeveel we straks meer kwijt zijn. Dat hangt ook af van de besluiten die de overheid de komende tijd zal nemen in het gasdossier. Een fors hogere gasrekening hoeven we volgens de deskundige waarschijnlijk niet te verwachten.
De olieprijzen zijn het afgelopen jaar door overproductie sterk gedaald, en dit leidt met vertraging tot lagere gasprijzen.