Economie

Peter en Peter strijden bij Ahold om gelijk

Ahold-jurist en bestuurslid Peter Wakkie en Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kruisen woensdag de degens. Dan houdt supermarktconcern Ahold een buitengewone aandeelhoudersvergadering over goed ondernemersbestuur.

ANP
2 March 2004 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Wakkie heeft de regels voor goed bestuur voor Ahold opgesteld. De Vries zat in de commissie-Tabaksblat die een scala aan regels opstelde. De VEB heeft een officieel onderzoek gevraagd naar wanbeleid bij het supermarktconcern om eventueel schadevergoeding te kunnen vragen. Die procedure loopt in Amsterdam bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof. Er loopt ook nog een zogeheten jaarrekeningprocedure om de jaarrekeningen vanaf 1998 te laten vernietigen.

Ahold zou het liefst zien dat de VEB met die procedures stopt. Als toelichting bij agendapunt zes tijdens de vergadering staat uitgelegd dat Ahold begrijpt dat aandeelhouders ten aanzien van bepaalde onderwerpen meer informatie willen hebben. Ahold meent echter dat „deze procedure onnodig, voorbarig en schadelijk is.”

Ahold hoopt de VEB ervan te overtuigen om de procedures te stoppen. „Ik heb nog geen inhoudelijke argumenten gehoord om dat te doen”, zei De Vries. „Dat moeten ze maar aan de rechter uitleggen.”

Peter Paul de Vries en Peter Wakkie ontmoeten elkaar niet voor het eerst. Het duo is elkaar de afgelopen jaren vaak tegengekomen in de rechtszaal. Onder meer in de procedure tegen Laurus van de VEB. De Vries was behartiger van de belangen van de kleine belegger en Wakkie werd in de periode (tot eind 2003) dat hij werkte bij het prestigieuze kantoor De Brauw Blackstone Westbroek ingehuurd door Casino, dat een flink belang in Laurus verwierf.

Alle zaken en de aanstelling van Wakkie hebben te maken met de boekhoudfraude die begin vorig jaar bij Ahold aan het licht kwam. Er werd voor bijna 1 miljard dollar gefraudeerd. Bovendien bleek Ahold omzet te hebben geboekt die eigenlijk niet geboekt had mogen worden.

Ahold hoeft de vergadering juridisch gezien niet te houden. Het bedrijf wil echter laten zien dat het de zaken nu goed op de rails heeft. „We hebben beloofd dat we over ”corporate governance” (goed ondernemingsbestuur) een speciale bijeenkomst houden”, aldus een woordvoerder. „Dat doen we dan ook. Het is de eerste keer dat een onderneming dit doet.”

In het kader van goed ondernemingsbestuur wil Ahold de statuten wijzigen. Ook wil het concern het grootste deel van de aandelen met speciale rechten omruilen. Verder komt de beloning van de raad van bestuur aan bod.

De Vries vindt de plannen van Ahold op zich positief. „Op de schaal van 10 stijgen ze van een 3,3 naar 4,8. Dat is een flinke stijging. Er zijn echter nog wel punten die beter kunnen. Ook in de toekomst blijven er nog aandelen met speciale rechten bestaan, er is een administratiekantoor en het bedrijf heeft nog altijd een machtiging om veel aandelen uit te geven.”

Ook wil De Vries het hebben over het bestuur. „Er zitten nog steeds mensen in het bestuur die er ook waren ten tijde van de boekhoudfraude. Een raad van bestuur heeft een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Die bestuurders blijven toch nog zitten.” Hierbij doelt De Vries op Theo de Raad, verantwoordelijk voor Zuid-Amerika en Azië. Hij gaat pas over een jaar met pensioen.

Bill Grize leidt de Amerikaanse belangen. Dat doet hij tot april 2006, om dan te pensioneren. Direct nadat de fraude werd bekendgemaakt, stapte directeur Cees van der Hoeven op, samen met zijn financiële man Michiel Meurs. Vorige week struikelde alsnog Jan Andreae na publicaties in NRC Handelsblad over zijn rol bij de fraude.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer