Politiek

Verdeeldheid en pessimisme over Griekenland

BRUSSEL (ANP). De negentien eurolanden zijn sterk verdeeld over de aanpak van de crisis in Griekenland. Dat bleek zondagochtend opnieuw, voorafgaand aan het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep), nadat zij hun vergadering zaterdag opschorten zonder resultaat. Pessimisme voert de boventoon.

13 July 2015 06:51Gewijzigd op 15 November 2020 20:23

Is de steunaanvraag van Griekenland geloofwaardig, voldoende onderbouwd en haalt het de economie uit het slop om daadwerkelijk te gaan praten over een derde leningenpakket? Op die vraag moet de eurogroep zondag antwoord geven. Dan wel op zijn minst een advies formuleren voor de regeringsleiders en staatshoofden van de eurozone die om 16 uur bij elkaar komen in Brussel om over Griekenland te praten.

„Het gebrek aan vertrouwen is te groot”, zei de Slowaakse minister Peter Kazimir bij binnenkomst. Bewindslieden wantrouwen de Griekse regering die amper een week geleden nog zware hervormingen van de hand wees. Bovendien is de vraag of de plannen wel het gewenste effect hebben.

De Oostenrijker Hans Jörg Schelling zei optimistisch te zijn, maar gaf ook aan,dat het met het uur moeilijker wordt’’ om overeenstemming te bereiken. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) denkt niet dat zondag het licht op groen wordt gezet om onderhandelingen te gaan beginnen.

Mocht de Griekse regering toezeggen al deze week hervormingen voor te leggen aan het Griekse parlement, dat zou het wantrouwen kunnen wegnemen, klonk het. Er bestaat een kans dat de eurolanden dit vragen voordat ze gesprekken gaan aanknopen over steun.

De Finse minister Alexander Stubb onderstreepte dat „niemand een Griekse deal blokkeert en dat iedereen werkt aan het vinden van een oplossing”. Daarmee probeerde hij geruchten te ontkrachten dat Finland voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone is. Regeringspartij Ware Finnen zou dreigen met opstappen als de andere partijen zouden instemmen met een derde lening aan Griekenland.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stond de pers zondag voorafgaand aan de vergadering niet te woord. Na het opschorten van het overleg zaterdag zei hij nog dat „grote problemen niet zijn opgelost”.

Een aangekondigde top met de leiders van alle 28 EU-landen werd zondagochtend door EU-president Donald Tusk afgezegd. Tusk wil meer tijd hebben om tot een conclusie te komen over Griekenland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer