Economie

Chronologie ontwikkelingen Griekenland

ATHENE (ANP). Griekenland krijgt dit weekeinde een laatste kans om zijn positie in de eurozone te behouden. Zaterdag en zondag beslissen de eurolanden, en uiteindelijk de hele EU, of de voorstellen voor de hervorming van de Griekse economie voldoende zijn om het land financieel te blijven ondersteunen. Een overzicht van de ontwikkelingen rond Griekenland in de afgelopen weken:

10 July 2015 11:20Gewijzigd op 15 November 2020 20:22

Donderdag 4 juni: Griekenland krijgt toestemming van het IMF om afbetalingen van in totaal 1,5 miljard euro die in juni moeten worden gedaan, te bundelen en uit te stellen tot het einde van de maand.

Vrijdag 5 juni: De Griekse premier Alexis Tsipras vindt dat de internationale schuldeisers hun voorstellen voor een deal over de Griekse schuldenproblematiek van tafel moeten halen omdat die „onrealistisch en absurd” zijn.

Zondag 14 juni: Gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers worden zonder resultaat afgebroken.

Donderdag 18 juni: Het IMF benadrukt dat de deadline voor de Grieken op 30 juni blijft staan. Grieken trekken door alle onrust onverminderd hun bankrekeningen leeg.

Zondag 21 juni: Tsipras legt een voorstel neer bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de „definitieve oplossing”.

Maandag 22 juni: Ministers van Financiën van de eurozone en later ook staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden komen op een speciale top bijeen om de Griekse kwestie te bespreken. Hoewel de top voorafgaand als „beslissend” werd bestempeld, wordt opnieuw geen akkoord bereikt.

Donderdag 25 juni: Wederom eindigt een eurotop zonder akkoord. Voor de geldschieters lijken de btw-plannen en de hervorming van het pensioenstelsel de grootste struikelblokken. Besloten wordt om de volgende zaterdag verder te praten.

Zaterdag 27 juni: in de nacht van vrijdag op zaterdag verrast Tsipras met de aankondiging van een referendum over de voorstellen van de geldschieters. De eurolanden weigeren daarom op zaterdagmiddag in te stemmen met de verlenging van het noodprogramma, dat daardoor op dinsdag 30 juni verloopt.

Zondag 28 juni: De ECB verhoogt de noodsteun voor Griekse banken niet, waardoor die de deuren moeten sluiten. Grieken mogen nog maar 60 euro per dag uit geldautomaten halen.

Dinsdag 30 juni: Griekenland vraagt tevergeefs om een nieuw financieel steunpakket voor de komende twee jaar. De aflossingsverplichting bij het IMF wordt niet voldaan.

Zondag 5 juli: De Griekse bevolking wijst de voorstellen van de schuldeisers in het referendum met een grote meerderheid af.

Maandag 6 juli: Minister van Financiën Yanis Varoufakis treedt af, naar eigen zeggen om de onderhandelingen meer kans van slagen te geven.

Dinsdag 7 juli: Griekenland komt zonder nieuwe voorstellen naar bijeenkomsten met ministers en regeringsleiders in Brussel. Na afloop waarschuwen EU-president Tusk en commissievoorzitter Juncker dat de tijd op is. Griekenland krijgt tot donderdag om met concrete voorstellen te komen. In het weekeinde zullen de euro-ministers van Financiën en de regeringsleiders van alle 28 EU-landen besluiten of het land nog in de eurozone kan blijven.

Donderdag 9 juli: Griekenland dient zijn nieuwe verzoek om steun in. In ruil voor zo’n 53 miljard euro aan leningen zou de regering bereid zijn tot een reeks economische hervormingen. De toezeggingen lijken daarbij nauwelijks af te wijken van de eisen die in het Griekse referendum nog werden afgewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer