Binnenland

Raad stemt voor koopzondag in Ede

EDE. Winkels in Ede mogen voortaan elke zondag tussen 12.00 en 17.00 uur geopend zijn. Een kleine meerderheid in de Edese gemeenteraad (twintig voor, achttien tegen) aanvaardde donderdagavond een initiatiefvoorstel van VVD, GemeenteBelangen, PvdA, D66, Burgerbelangen en GroenLinks/Progressief Ede.

Van onze correspondent
9 July 2015 21:07Gewijzigd op 15 November 2020 20:21
Poster voor het referendum over de koopzondag in Ede. Beeld ANP
Poster voor het referendum over de koopzondag in Ede. Beeld ANP

SGP, CDA en ChristenUnie stemden tegen. Eén lid van de Christen­Unie was afwezig.

In het referendum op 10 juni sprak 57 procent van de inwoners van de gemeente Ede zich uit tegen invoering van de koopzondag. De zes niet-confessionele raadsfracties zagen echter mogelijkheden voor de kern Ede. Daar was een meerderheid van de stemmers, 51,2 procent, voor algehele zondagsopenstelling van super- en bouwmarkten; 57,5 procent vond dat alle winkels in Ede-Centrum de mogelijkheid moesten krijgen om zondags open te zijn, zij het dat 14,4 procent een voorkeur had voor twaalf zondagen per jaar.

Kiezen

Ondernemers kunnen zelf kiezen of zij gebruikmaken van de mogelijkheid van zondagsopenstelling. „Op deze manier wordt voorzien in een behoefte die bij een deel van de consumenten aanwezig is”, aldus de zes niet-confessionele fracties. „Zo wordt recht gedaan aan de diversiteit in de Edese samenleving. Dat is democratie.”

SGP-fractievoorzitter Van de Weerd verweet de fracties in een „overwinningsroes” te verkeren. „Ze drukken gewoon door. Proberen om met amendementen de schade te beperken, heeft nu geen enkele zin. Dit besluit is een triest dieptepunt in de historie van Ede. Een belangrijk Bijbels gebod wordt losgelaten.”

ChristenUnievoorman Van Heuveln benadrukte dat het initiatiefvoorstel „nogal ver afstaat” van de uitslag van het referendum. „Met gemak worden de stemmen voor twaalf zondagen bij die voor alle zondagen geteld. De ChristenUnie houdt vast aan de door God ge­geven gezamenlijke rustdag en wil graag een centrum waar ook kleine ondernemers hun plek vinden en winkelpersoneel vrijheid houdt ten aanzien van zondagswerk.”

CDA-fractievoorzitter Boot, die had gevraagd om een gematigder voorstel, concludeerde: „Dit besluit maakt Ede niet tot een stad van ontmoeten en verbinden.”

De VVD vond juist dat de koopzondag de aantrekkelijkheid van Ede vergroot. „Niets moet, winkel­opening mag. Dat past bij onze liberale beginselen: vrijheid, eigen verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid.”

Volgens de PvdA voldoet het besluit aan de referendumuitslag „en aan wat Ede nodig heeft.”

Meer over
Koopzondag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer