„Kabinet maakt weg vrij voor aflossen met pensioenpremie”
VEENENDAAL. Door de doorsneepremie bij de pensioenopbouw op termijn af te bouwen, maakt het kabinet de weg vrij voor burgers om in de toekomst pensioenpremie te kunnen gebruiken voor het aflossen van de hypotheek. Dat stelt vakorganisatie RMU naar aanleiding van de maandag verschenen hoofdlijnennotitie van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) voor een toekomstbestendig pensioenstelsel.
In die notitie stelt Klijnsma onder meer de doorsneepremie, die inhoudt dat jong en oud dezelfde pensioenpremie betalen voor een gelijke pensioenopbouw, vanaf 2020 af te willen bouwen. Op die systematiek is al langer kritiek omdat jongeren hierdoor meebetalen aan de pensioenen van ouderen. Dat komt doordat de euro’s die jongeren aan premie inleggen veel langer renderen kunnen dan de inleg van ouderen. Omdat beide groepen toch dezelfde opbouw per ingelegd euro krijgen, is er sprake van ‘overdracht’ van jong naar oud. Dat is vooral een probleem nu werknemers vaker dan vroeger tijdens hun loopbaan van werkgever veranderen of zzp’er worden.
Deze doorsneepremie gold ook als een van de belangrijkste obstakels bij het beantwoorden van de vraag of pensioengeld ook voor andere doelen ingezet kan worden, zoals de extra aflossing van de hypotheek. Dat vraagstuk is actueel omdat het kabinet heeft aangegeven positief te staan tegenover een voorstel om mensen de keuze te bieden hun pensioenpremie deels aan te wenden voor extra aflossing op de hypotheek. Dit voorstel, dat oorspronkelijk afkomstig is van de RMU, is ingebracht door de SGP bij het pensioenakkoord dat in 2013 gesloten is door CU, D66, en de SGP en het kabinet.
De angst van deskundigen was dat de hypotheekaflossing met pensioenpremie vanwege de doorsneepremie de huidige solidariteit in de pensioenfondsen zou ondergraven en mogelijk ook de dekkingsgraden kan drukken. Dat komt doordat met name jongeren voor hypotheekaflossing met pensioenpremie te porren zullen zijn, omdat zij hiermee de ‘verplichte solidariteit’ via de doorsneepremie kunnen omzeilen.
De doorsneepremiesystematiek staat daarmee nu nog „vernieuwing van het pensioenstelsel” in de weg, stelt de RMU. De vakorganisatie juicht het dan ook toe dat de doorsneepremie op termijn wordt afgebouwd. „In de Hoofdlijnennota zegt het kabinet meer ruimte te willen geven aan keuzevrijheid. De aanschaf of aflossing van een eigen woning wordt daarbij nadrukkelijk als mogelijkheid genoemd. Dit geeft de RMU goede hoop dat haar idee bij de herziening van het pensioenstelsel van grote waarde blijkt om meer keuzevrijheid te bewerkstelligen rond hypotheken, pensioenen en zorg.”