Rechter: Greenpeace hoeft keien niet uit zee weg te halen
AMSTERDAM. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft maandag bepaald dat de tien grote keien die Greenpeace in mei op de Klaverbank deponeerde, geen gevaar opleveren voor de vissers. Greenpeace hoeft de keien niet te verwijderen.
De rechter ziet „vooralsnog” ook geen reden om toekomstige gelijksoortige acties te verbieden, zo blijkt uit de uitspraak. De organisatie van kottervissers VisNed eiste twee weken geleden in een kort geding dat Greenpeace de keien zou verwijderen. De stenen zouden schade veroorzaken als ze in de netten terecht komen. Zelfs zou het leven van vissers gevaar kunnen lopen, zo betoogde VisNed.
De rechter gaat in dat laatste niet mee. Dat het onbedoeld opvissen van de keien tot economische schade of hinder kan leiden, is „niet uit te sluiten”. Maar daar staat tegenover dat op de Klaverbank van nature veel grind en grote keien op de bodem liggen. „De vissers in dit gebied dienen in de praktijk soweiso op hun hoede te zijn”, aldus de uitspraak.
Volgens de rechter kunnen vissers de door Greenpeace gedeponeerde keien „makkelijk vermijden”, omdat de milieuorganisatie de locatie bekend heeft gemaakt.
De Klaverbank is een visgebied in de Noordzee, op 160 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Greenpeace wilde met de actie aandacht vragen voor het gebrek aan daadkracht bij de Nederlandse overheid om het zeemilieu te beschermen. De rechter vindt dat „een rechtmatig belang”.
VisNed is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten die Greenpeace heeft gemaakt, een bedrag van ruim 1400 euro. Directeur Pim Visser van VisNed noemt de uitspraak in een reactie teleurstellend. „Maar we leven in een rechtsstaat, dus we hebben die te accepteren.” VisNed beraadt zich nog op een eventuele bodemprocedure.
Greenpeace is tevreden. „Deze rechtszaak was weer een typisch voorbeeld van de aandacht afleiden van het werkelijke probleem”, zegt Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen. „Gelukkig is dat niet gelukt en kunnen we verder met ons werk voor de Noordzee.”
Maandag werd ook bekend dat het Openbaar Ministerie Greenpeace niet strafrechtelijk zal vervolgen vanwege het storten van de keien. De Urker vissersvrouw en gemeenteraadslid Anja Keuter had, met steun van honderden vissers, aangifte gedaan tegen de milieuorganisatie. Keuter twittert: „Blijkbaar hebben milieuterroristen in dit land meer rechten dan hardwerkende mensen. Visserman zal ook actie moeten gaan voeren.”