Economie

„Grexit is meest waarschijnlijke scenario”

ROTTERDAM (ANP). Het meest waarschijnlijke scenario voor Griekenland na afloop van het referendum is het Grexit-scenario, waarin het land het moet zien te rooien zonder nieuw steunpakket en ECB-geld voor zijn banken. Dat stelde econoom Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit zondag.

6 July 2015 07:21Gewijzigd op 15 November 2020 20:14

Volgens Jacobs zijn er, als alle stemmen geteld zijn, twee sleutelvragen: is de uitslag zodanig dat de eurolanden voldoende vertrouwen hebben om onderhandelingen over een nieuw steunpakket te beginnen? En, gaat de ECB de Griekse banken steunen of redden mocht dat nodig zijn?

„Ik vrees dat het Grexit-scenario het meest waarschijnlijk is geworden”, stelt de econoom. Hierin wordt Griekenland door de overige eurolanden feitelijk uit de euro gemanoeuvreerd. „Dit gebeurt wanneer de referendumuitslag een weinig overtuigend ja of nee laat zien en de ECB meent dat het eurogebied een Grexit goed kan opvangen”.

De eurolanden willen de Griekse regering volgens Jacobs geen nieuw steunpakket meer aanbieden omdat „alle vertrouwen in de Griekse overheid is vervlogen”. Bovendien zou de ECB geen goede reden meer zien om de banken in het land te helpen om de financiële stabiliteit in de eurozone te garanderen. Ongeveer 80 procent van de Griekse schulden is in handen van de officiële sector (noodfondsen, bilaterale leningen, IMF en ECB) waardoor wanbetalingen geen groot direct besmettingsgevaar opleveren.

Griekenland belandt vervolgens in de „moeder aller crises”. Jacobs voorziet dat Griekse banken voor onbepaalde tijd worden gesloten, waardoor niemand meer bij zijn geld kan. „De Griekse overheid zal zich door Europa en de ECB verraden voelen, want de instituties hebben de Griekse economie over de rand van de afgrond geduwd. De Griekse overheid zal dan zoveel mogelijk wanbetalen op haar schulden.”

De overige eurolanden gaan volgens Jacobs niet vrijuit. „De opgelegde bezuinigingen en lastenverzwaringen waren veel te heftig en hebben de economie in puin gelegd. Ook willen ze nog steeds niet aanvaarden dat niet alle Griekse leningen worden afgelost. Combineer macro-economische incompetentie van de eurolanden met politieke incompetentie in Griekenland en het gevolg is een Grexit met maximale economische schade voor iedereen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer