Lucie de B. wellicht vrijuit voor één moordpoging
Het openbaar ministerie vraagt waarschijnlijk vrijspraak voor een van de moordpogingen die Lucie de B. gedaan zou hebben. Dat zei advocaat-generaal G. Haverkate donderdag voor het gerechtshof in Den Haag tijdens de behandeling van het hoger beroep van de van seriemoord verdachte verpleegkundige.
Naar donderdag bleek, kan één vrouw die als slachtoffer op de tenlastelegging stond niet het slachtoffer zijn geweest, aangezien zij twaalf dagen voor de gebeurtenis al was overleden. Het gaat om een incident in februari 1997 waarbij een infuuspomp met morfine zeer snel is leeggelopen. Justitie denkt dat De B. deze pomp heeft leeggedrukt. De zaak was een van de vier moorden, naast drie pogingen daartoe, waarvoor de rechtbank Lucie vorig jaar tot levenslang veroordeelde.
„Dit moet welhaast leiden tot een eis van vrijspraak”, reageerde de aanklager. Een ex-collega van De B. uit het Leyenburgziekenhuis verklaarde voor het hof dat zij bij het opruimen van haar kelder een agenda uit 1997 had gevonden waarin het incident met de pomp stond vermeld. Het incident zou zijn gebeurd op 12 februari van dat jaar. De vrouw overleed op de 13e. Op de tenlastelegging van het OM is sprake van een gebeurtenis waarbij op 1 februari een oude vrouw zou zijn overleden. Lucie stond op die dag niet ingeroosterd.
De rechtbank veroordeelde De B. vorig jaar tot een levenslange gevangenisstraf voor vier moorden en drie moordpogingen op patiënten van vier Haagse ziekenhuizen. Lucie werkte daar tussen 1997 en 2001 als verpleegkundige. Het OM verdacht haar, net als nu in hoger beroep, in totaal van dertien moorden en vijf pogingen daartoe. De B. ging in hoger beroep omdat ze naar eigen zeggen onschuldig is.
Vreemd genoeg trokken de feiten van deze pogingen tot moord eerder niet zo veel aandacht van het OM en de rechtbank zodat toen geen nader onderzoek is gedaan. De rechtbank achtte de zaak zelfs bewezen. Donderdag hadden het hof en het OM niet meer dan een uur nodig om te achterhalen om welke patiënt het hoogstwaarschijnlijk wel moet zijn gegaan.
Het medisch dossier van de vrouw die op 13 februari is overleden, wordt wel aan de processtukken toegevoegd. Ook wil het OM nog getuigen horen over het ”morfinepompincident”. Aanklager Haverkate stelde dat hieruit mogelijk informatie komt over het handelen van De B. Die gegevens kunnen bruikbaar zijn in andere zaken. Er is bijvoorbeeld nóg een verdenking van poging tot moord waarbij iets mis zou zijn geweest met een infuuspomp.