Economie

Werknemer wil in deeltijd langer werken

Het overgrote deel van de 45-plussers wil voor de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar stoppen met werken. De plannen van het kabinet om in de VUT en het prepensioen te snoeien houden de meesten van hen niet tegen. Wel overwegen oudere werknemers langer door te werken als dat in deeltijd kan.

ANP
27 February 2004 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

Dat blijkt uit een onderzoek van Research International, dat opdrachtgever Aegon donderdag heeft gepresenteerd. Uit de rondgang komt naar voren dat bijna eenderde van de werknemers van 45 tot 60 jaar in een deeltijdbaan langer aan de slag wil blijven dan eerder gepland.

Zelfs tweederde van de oudere werknemers wil erover denken de laatste jaren van zijn carrière door te werken via een zogenoemd deeltijdpensioen. In deze opzet werken werknemers met een voltijdsbaan enkele jaren voor hun 65e minder en vullen zij hun salaris aan door alvast op hun pensioenpot in te teren.

Zonder een deeltijdregeling wil het overgrote deel van de werkende Nederlanders het liefst stoppen voor of op de 60e verjaardag. Driekwart van hen zal waarschijnlijk ook gewoon eerder ophouden, als het kabinet de regelingen voor vroegpensioen aanpakt.

Verzekeraar Aegon, die ook pensioenen beheert, stelt dat het kabinetsbeleid om vroegtijdig stoppen moeilijker te maken met belastingmaatregelen niet werkt. Het concern vindt dat het personeel juist moet worden gestimuleerd om langer aan de slag te blijven, bijvoorbeeld via een deeltijdpensioen. „Tot 65 jaar doorwerken is niet af te dwingen. Werkgevers zouden daar rekening mee kunnen houden in hun arbeidsvoorwaardenpakket.”

MKB-Nederland vindt dat het kabinet „de maatschappelijke realiteit” eindelijk onder ogen moet zien. „Het is te kort door de bocht geredeneerd dat mensen niet voor hun 65e jaar mogen stoppen met werken. Zowel werkgevers als werknemers beschouwen het soms als wenselijk, vooral in fysiek zware beroepen, dat mensen het einde van hun arbeidzame leven anders kunnen inrichten”, aldus MKB-secretaris sociale zaken A. van Delft.

Ook de FNV noemt de fiscale ontmoediging van vroegpensioen om ouderen aan het werk te houden „een misvatting.” Vice-voorzitter K. Roozemond van de vakcentrale pleit voor meer aandacht voor het zogeheten levensloopbeleid. Daarbij wordt onder meer de route die iemand gedurende zijn arbeidzame leven aflegt, uitgestippeld. Op die manier kan hij ook aan het einde van de rit nog meedraaien in een bedrijf.

VNO-NCW is eveneens positief over een goede levensloopregeling. In dat geval kan iemand kiezen om tegen het einde van de carrière minder te werken, aldus G. Dolsma, secretaris sociale zaken van de werkgeversorganisatie. „In deeltijd werken is daarbij een optie. Zeker voor oudere werknemers, maar ook voor jongeren.”

De overheid kan het niet maken om vroegpensioen ineens onaantrekkelijk te maken voor oudere werknemers, vindt VNO-NCW. Jongeren daarentegen moeten zich er wel op voorbereiden dat zij niet fiscaal gunstig met vroegpensioen kunnen.

Werknemers van 45 jaar en ouder willen weliswaar graag tijdig met pensioen, ze begrijpen ook dat er langer gewerkt moet worden om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden. Het pensioenstelsel komt onder druk te staan door de vergrijzing.

De voornaamste reden om langer aan de slag te blijven is voor veel werknemers hun vrees om na de pensionering krap bij kas te zitten. In totaal verwacht tweevijfde van de ondervraagden na het pensioen onvoldoende geld over te houden om rond te komen. En dat terwijl de groep ondervraagde werknemers er momenteel warmpjes bijzit. De betrokken werknemers hebben al een behoorlijke carrière achter de rug en vallen voor een groot deel nog onder een gunstige pensioenregeling, op basis van hun laatstverdiende loon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer