Economie

Veel onduidelijkheid over Grieks referendum

ATHENE (ANP). Het bepalen van een keuze in het referendum van zondag zal menig Griek hoofdbrekens bezorgen, omdat de tekst met technisch jargon is doorspekt. „De mensen begrijpen de vraagstelling niet eens”, zei Giorgios Kaminis, burgemeester van Athene, vrijdag tijdens een betoging van voorstanders van samenwerking met Europa.

4 July 2015 10:44Gewijzigd op 15 November 2020 20:13

Naar verluidt kunnen de Grieken in de stembureaus kiezen tussen ‘niet mee eens/nee’ of ‘ja/mee eens’. De volledige tekst van de vraag in het referendum staat niet op het stembiljet. De eerste zin van die tekst luidt: „Moeten we het ontwerpakkoord dat door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Eurogroep van 25 juni naar voren is gebracht, accepteren?”

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie noemt de vraagstelling in het referendum feitelijk onjuist. De voorstellen waarover wordt gestemd, verwijzen naar een leningenprogramma dat inmiddels is verlopen. Bovendien was van een akkoord nog helemaal geen sprake toen de Griekse premier Tsipras de volksraadpleging uitschreef, zei Dombrovskis tegen de Duitse krant Die Welt.

Ook de Belgische minister Johan Van Overtveldt benadrukt dat er geen definitief reddingsplan voor de Grieken lag. „Dus weten ook wij eigenlijk niet goed wat de Griekse regering zondag in het referendum zal voorleggen”, zei de bewindsman tegen de Belgische zender Radio 1 „We betreuren die onduidelijkheid voor de Griekse bevolking.”

Bovendien hebben kopstukken van de Europese Commissie en Tsipras en andere leden van de Griekse regering de conceptvoorstellen niet op dezelfde wijze uitgelegd. Wel is duidelijk dat de geldschieters in ruil voor een nieuwe financiële injectie onder meer een nieuw btw-stelsel van de Grieken eisen. Voor de meeste producten, inclusief restaurants, zou een btw van 23 procent moeten gaan gelden. Ook zou Griekenland de vervroegde pensioenen grotendeels moeten afschaffen en de pensioenleeftijd moeten verhogen naar 67 in 2022. Het IMF heeft Griekenland opgeroepen meer werk te maken van de privatisering van onder meer havens en vliegvelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer