Rutte: Nederland wil VN-tribunaal voor MH17
DEN HAAG (ANP). Het kabinet wil een VN-tribunaal voor de berechting van de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat maakte minister-president Mark Rutte vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
Een tribunaal geeft volgens Rutte „de beste garantie” voor medewerking van alle landen. „We moeten kijken of er draagvlak voor is”, zei de premier. Met een tribunaal heb je de „grootste kans op vervolging van eventuele daders.” De voorkeur voor een tribunaal is al meegedeeld aan de VN-Veiligheidsraad.
Hij kan „niet met zekerheid zeggen” of er steun is voor een tribunaal in de VN-Veiligheidsraad. Er wordt gestreefd naar een meerderheid in de raad en de steun van de permanente leden. Zonder steun van die laatsten zal het niet lukken. Het tribunaal moet gesteund worden door een VN-resolutie.
Rusland is een van de permanente leden van de Veiligheidsraad en kan een veto uitspreken. Een hoge Russische functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder „negatief” te staan tegenover de optie van een internationaal tribunaal.
De Veiligheidsraad nam vier dagen na de vliegramp resolutie 2166 aan waarin wordt geëist dat de daders worden vervolgd. „Het ligt daarom voor de hand om nu ook bij de VN terug te komen om steun te vinden voor het tribunaal”, aldus Rutte. Zo krijg je ook een breed draagvlak voor het proces.
Rutte wilde niet ingaan op de vraag of het tribunaal in Nederland moet komen. Daar wordt later over besloten. Ook over een tijdpad wilde hij niet speculeren. „Het kan snel, maar het kan ook iets langer duren”. Ook vergelijkingen met andere tribunalen ging hij uit de weg. Als deze optie niet lukt zijn er volgens hem nog andere „terugvalroutes” zowel nationaal als internationaal.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt in oktober met haar eindrapport. Dan wordt duidelijk wie achter het neerhalen van het toestel zit. De OVV heeft de concepteindrapporten over de oorzaak onlangs naar vertegenwoordigers van de onderzoeksraden van zes andere betrokken landen gestuurd.
De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli vorig jaar boven het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergeschoten door een BUK-raket. Onder de doden zijn 196 Nederlanders. Er zijn aanwijzingen dat de raketinstallatie uit Rusland afkomstig was.