Buitenland

’Noord–Korea bereid kernwapenprogramma op te geven’

Noord–Korea is bereid om het kernwapenprogramma te bevriezen indien de Verenigde Staten de vijandige politiek jegens Noord–Korea staken. Dit zei donderdag een Noord–Koreaanse functionaris voor de ambassade van het land in Peking. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell omschreef de gesprekken als „veelbelovend".

ANP/RTR/AFP
26 February 2004 17:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

In het ambassadegebouw voeren vijf landen gesprekken met Noord–Korea over het omstreden nucleaire programma van dat land. De Noord–Koreaan zei volgens het Japanse persbureau Kyodo letterlijk: „Wij, de delegatie van de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK), hebben aangeboden ons plan voor nucleaire bewapening te verlaten indien de Verenigde Staten de vijandelijke politiek tegenover de DPRK opgeeft."

In de praktijk betekent het voorstel volgens de Noord–Koreaanse zegsman, die zichzelf niet identificeerde, dat het zijn land „het nucleaire bewapeningsplan bevriest, terwijl de VS de dienovereenkomstige stappen zetten".

Volgens de Amerikaanse minister Powell ziet het er „veelbelovend" uit en gaan de discussies „de juiste richting" uit. „Het reultaat van de eerste twee dagen van ontmoetingen was positief", zei de bewindsman in Washington voor een Senaatscommissie. „Uit de onderhandelingen komt een positieve houding naar voren", aldus Powell.

Noord–Korea praat in Peking met de VS, Zuid–Korea, Rusland, Japan en China.De Russische onderhandelaar in Peking, Losjoekov, repte eerder op de dag ook al over de voorstellen van Noord–Korea. Maar Pyongyang wil niet het „vreedzame kernprogramma" opgeven, aldus de Rus.

Noord–Korea beschouwt de toezegging over de kernwapens als een belangrijke concessie. De Russische gezant liet weten dat Pyongyang naar verwachting onder de toezegging zal proberen uit te komen als de andere landen niet met nog meer steun over de brug komen.

Losjoekov doelde waarschijnlijk op de verklaring van de Zuid–Koreaanse onderhandelaar die eerder op donderdag liet weten dat onder meer China, Rusland en zijn eigen land bereid zijn hulp aan Noord–Korea te verstrekken in de vorm van energieleveranties. Volgens de Zuid–Koreanen hadden Japan en de VS ’steun en begrip’ voor het plan toegezegd. Maar Losjoekov zei dat Washington en Tokio niet van plan waren om Noord–Korea te ’compenseren’ enkel voor het stopzetten van het kernwapenprogramma.

De Russische onderhandelaar verklaarde overigens ook dat Pyongyang vooralsnog openheid van zaken weigert te geven over de details van zijn kernwapenprogramma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer