„Eneco schrapt investeringen energieakkoord”
AMSTERDAM (ANP). Energiebedrijf Eneco zet een streep door 400 miljoen euro investeringen in duurzame energie die het in het kader van het energieakkoord uit 2013 had toegezegd. Aanleiding is de dreigende opsplitsing van het bedrijf. Dat zei topman Jeroen de Haas woensdag tegen BNR Nieuwsradio.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dat energiebedrijven zich opsplitsen in een energieleverancier en een netwerkbeheerder. Afgelopen week bepaalde de Hoge Raad dat de minister ondernemingen daartoe mag verplichten. Eneco en branchegenoot Delta waarschuwden toen al dat daardoor hun financiële slagkracht fors wordt aangetast, en dat dit ten koste zou gaan van banen en investeringen.
De Haas hield het woensdag niet langer bij een waarschuwing. „Niet omdat we dat willen, maar omdat we het niet meer kunnen betalen, schrappen we per direct 400 miljoen euro aan investeringen in duurzame energie”, zei hij. Eneco was een van de eerste grote Nederlanders investeerders in windmolenparken op zee. Maar nu houdt het wat De Haas betreft op, als de minister niet op zijn besluit terugkomt. „Dit zijn de consequenties.”
Eneco kreeg woensdag bijval van Greenpeace. De milieubeschermingsorganisatie stelde dat de splitsingswet de omslag naar schone energie dwarsboomt. „ Als de groenste van de grote energiebedrijven, Eneco, gedwongen wordt zijn investeringen in schone energie terug te schroeven, dan schiet splitsing haar doel voorbij. De Kamer zou er goed aan doen de minister op andere gedachten te brengen en groene bedrijven niet dwars te zitten.”
Volgens Kamp heeft de actie van Eneco geen direct effect op het wel of niet halen van de doelen van het energieakkoord. Het bedrijf is daar namelijk geen partij bij. Namens de sector heeft branchevereniging Energie Nederland zich aan het akkoord gecommitteerd en die heeft laten weten dat de sector nog altijd voor haar handtekening staat, aldus Kamp.
Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die nog niet zijn opgesplitst. Nuon en Essent deden dat wel, waarna ze zijn overgenomen door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. De netten bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten.