Binnenland

Huisdier wil water, schaduw en rust

DEN HAAG (ANP). Kinderen, bejaarden, maar ook huisdieren kunnen flink last hebben van de hitte. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren en de Dierenbescherming geven tips om het warme weer voor verschillende diersoorten zo draaglijk mogelijk te maken.

29 June 2015 12:03Gewijzigd op 15 November 2020 20:04

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?

Het dier voelt warm aan, ademt snel en is lusteloos. Daarnaast zijn de slijmvliezen in de mond van het beest rood. Oververhitting is gevaarlijk en soms zelfs dodelijk voor huisdieren. Als het dier een snelle hartslag en ademhaling heeft en niet tot nauwelijks reageert op prikkels, moet direct contact gezocht worden met de dierenarts.

Wat te doen bij oververhitte dieren?

Zorg altijd voor vers, koel drinkwater. Help het dier af te koelen door hem nat te maken met lauw water of ergens te laten zwemmen. Pas op met ijskoud water, want dan trekken de bloedvaten samen waardoor het dier de warmte nog moeilijker kwijtraakt. Oververhitte dieren moeten naar een plek in de schaduw of koelte gebracht worden, waar ze bij kunnen komen.

Welke dieren zijn erg gevoelig voor de warmte?

Honden hebben het snel warm. Behalve in de voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Warmte raken ze alleen maar kwijt door te hijgen. Ga daarom geen lange stukken wandelen en al helemaal niet fietsen met de hond overdag. Honden met een dunne vacht kunnen verbranden, dunbehaarde plekken kunnen ingesmeerd worden met zonnebrand.

Ook voor konijnen is de hitte geen pretje. Deze huisdieren leven in het wild in koele holen onder de grond en hebben het in hun kooitjes al zwaar als de temperatuur boven de 24 graden uitkomt. Het is belangrijk dat baasjes van konijnen ervoor zorgen dat de kooi niet in de volle zon staat. Ook koelelementen in het hok, bijvoorbeeld omwikkeld met een handdoek, kunnen voor verkoeling zorgen. Konijnen lopen tijdens warm weer extra risico door de dodelijke huidmadenziekte, veroorzaakt door vliegjes die eitjes leggen in de keutels of vacht van het konijn.

Iedere zomer overlijden er weer honden omdat hun baasjes ze achterlaten in snikhete auto’s. Neemt dat aantal toe?

Het is niet bekend hoeveel dieren er jaarlijks in hete auto’s worden achtergelaten. De politie en de Dierenbescherming houden het aantal incidenten niet bij. Wel wordt er ieder jaar weer gewaarschuwd door onder meer de politie om dieren niet in de auto achter te laten: Als het buiten 24 graden is, is het in een auto na een halfuur al 43 graden. Ook als de auto’s in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer