Nederland is veiliger, maar senioren zijn banger dan ooit
’s-HERTOGENBOSCH. Nederland is de laatste tien jaar veiliger geworden. Senioren denken daar anders over. Bijna een op de drie ouderen voelt zich minder veilig dan tien jaar geleden. Dat meldde Unie KBO zondag naar aanleiding van onderzoek onder 750 senioren.
Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) stelt dat het gevoel van senioren niet strookt met de feiten. „Vorig jaar liep het aantal overvallen opnieuw terug, met 22 procent. Het aantal overvallen op 55-plussers daalde nog sterker, met 35 procent. Vorig jaar werden 115 senioren slachtoffer van een overval. Nog steeds te veel, maar de kans dat een oudere oog in oog met een overvaller komt te staan, is vele malen kleiner dan het risico op een ongelukkige val.”
Uit het onderzoek van de seniorenorganisatie komt naar voren dat zeven van de tien senioren zich op straat onveilig voelen. Vooral bij slecht verlichte plekken (44 procent), wanneer ze luidruchtige jongeren passeren (37 procent) en bij het pinnen (18 procent). Als het donker is, gaat 20 procent vrijwel nooit meer de deur uit. Bijna een op de tien senioren neemt soms iets mee om zich te beschermen, zoals een paraplu, een wandelstok, een hond, een scherpe sleutel(bos) in de hand, een telefoon voor een noodoproep, een (zak)mes of een busje pepperspray.
Vorig jaar deed Unie KBO ook onderzoek onder senioren. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de ouderen bang is voor een overval. Ook de angst voor een inbraak, babbeltrucs en brand in huis bleek groot.