Griekse journalist witheet over hogere btw toerismesector
Zaterdag. Een spannende dag. Nee, we zijn niet echt bezig met wat zich afspeelt in Brussel. We zijn ook niet bang dat een Grexit dit weekend zal plaatsvinden. Al houden we er rekening mee dat het kan gebeuren. We horen dit verhaal immers al zes jaar.
Net als een groot deel van het Griekse volk zijn we drukker met overleven dan met de politiek. Al blijven we wel bij iedere kiosk even staan om de krantenkoppen te scannen.
Wat de zomerse zaterdagen dit jaar zo spannend maakt, is dat het de vertrekdagen voor mijn man Vassilis zijn. Hij werkt als schipper en zeilinstructeur vooral met toeristen. Vorige week leek alles nog in orde te zijn voor zijn vertrek op zaterdag. Maar die ochtend bleken de toeristen –Amerikanen– toch te hebben geannuleerd. Het was al zijn derde week die geannuleerd werd dit jaar, waarschijnlijk een gevolg van paniekzaaiende berichten in de media.
Maar er is meer aan de hand in de toeristenindustrie, waar Griekenland bijzonder afhankelijk van is. Dertig procent van de Grieken is werkzaam in het toerisme. „De Europese schuldeisers hebben voorgesteld de btw op hotelaccommodaties te verhogen van 6,5 naar 23 procent. De btw voor restaurants zou van 13 naar 23 procent moeten, met ingang van 1 juli. Dit terwijl de btw in het toeristische Turkije laag blijft.”
Nadat een journalist, doorgaanseen ingetogen figuur, dit nieuwsbericht had uitgesproken, voegde hij het volgende eraan toe: „Ik heb een voorstel aan de eurogroep. Laat hen niet iedere keer de btw verhogen, maar de toeristen openlijk het reisadvies geven: „We willen niet dat jullie met vakantie gaan naar Griekenland, wij willen dat Griekenland aan het infuus van het IMF blijft hangen.” Waarom zeggen ze dit niet openlijk?” De journalist was witheet.
Intussen lopen de temperaturen in de stad op. In de haven braakt een ferry een groep toeristen uit, zonnehoedjes op het hoofd. Op de bankjes liggen daklozen een dutje te doen, hun hele hebben en houwen in een paar tassen naast zich.
Verderop staat een groepje winkeliers te praten. „Er moet nu eindelijk een besluit genomen worden”, vinden ze. „Deze situatie duurt nu al zes maanden, sinds de nieuwe regering is aangetreden. Iedereen houdt de hand op de knip.” „Veel slechter kan het niet worden”, zegt er één laconiek, een peuk in zijn mondhoek.
Ook vandaag zullen de onderhandelingen tussen de Griekse regering en de schuldeisers worden voortgezet in Brussel. Misschien gaat de kogel nu door de kerk. Zaterdag. Een spannende dag.