Cultuur & boeken

Kinderboek over spanningen tussen christenen en moslims in Pakistan

Pakistan is het decor van het nieuwste deel in de serie ”Vervolgde kerk”. Doel van de serie –uitgegeven door De Banier in samenwerking met Open Doors– is aandacht te vragen voor vervolgde christenen.

Marleen Legemaat
27 June 2015 15:13Gewijzigd op 15 November 2020 20:03

Het verhaal start als de dertienjarige hoofdpersoon Reaz voetballen naait met naald en draad van stukjes leer. Met een hele groep zijn ze aan het werk, en in de pauze spelen ze een potje hockey op straat.

Jan van Reenen laat zijn lezers iets proeven van de sfeer in een land waarin de luidsprekerstem van de muezzin weerklinkt en de gebedstijden in de moskee het dagritme bepalen. In deze omgeving zijn christenen een uitzondering, en Reaz bekijkt Salima en haar familie dan ook met een flinke portie achterdocht. Opgestookt door Achmed gaat hij een stapje verder: hij helpt mee deze familie te verjagen, waarbij hun huis in vlammen opgaat.

Reaz’ broer Ajoeb lijkt onder invloed te komen van Salima. Hij gaat in de Bijbel lezen. Achmed –die als erg haatdragend wordt beschreven– beschuldigt Ajoeb van het bekladden van de moskee. De volksmenigte keert zich tegen Ajoeb en hem wacht een lange lijdensweg in de gevangenis en een spannend proces.

”Verboden letters op de muur” is een verhaal waarin geprobeerd wordt te laten zien dat liefde aanzet tot vergeving, en dat God ook in het donkerste lijden kracht geeft. Het blijft een uitdaging om dit op kinderen over te brengen, zodat zij niet negatief gaan denken over moslims, maar wel meeleven met hen die om Jezus’ Naam verdrukt worden.


Boekgegevens

Verboden letters op de muur. Vervolgde christenen in Pakistan, Jan van Reenen; 
uitg. De Banier, Apeldoorn, 2015; ISBN 978 94 627 8192 4; 118 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer