Koopzondag in Ede lijkt mogelijk
EDE. In de gemeenteraad van Ede lijkt zich een nipte meerderheid af te tekenen voor enige vorm van de openstelling van winkels op zondag in het centrum van de kern Ede.
Onduidelijk is nog of er wordt gekozen voor twaalf zondagen per jaar of voor volledige openstelling. Ook is nog onduidelijk of alle winkels open mogen of alleen supermarkten en bouwmarkten.
De gemeenteraad besprak gisteravond de uitslag van het op 10 juni gehouden referendum over de koopzondag. In de kern Ede is een kleine meerderheid voor openstelling van winkels op zondag. Een deel van de mensen wil dat beperken tot hooguit twaalf keer per jaar. In de overige plaatsen van de gemeente haalde de koopzondag bij lange na geen meerderheid.
Burgemeester en Wethouders legden de uitslag, zoals afgesproken, zonder nadere duiding aan de gemeenteraad voor. Zij verwachten van de raadsleden een initiatiefvoorstel „dat recht doet aan de uitslag.” Volgende week donderdag wordt daarover verder gesproken. Op 9 juli neemt de gemeenteraad een definitief besluit.
In de interpretatie van de uitslag is een scheidslijn waar te nemen tussen de confessionele partijen, die een koopzondag afwijzen, en de niet-confessionele fracties, die wel ruimte zien voor de openstelling van winkels op zondag.
Voor de SGP ligt het „heel simpel”: slechts een gering deel van de Edese bevolking heeft behoefte aan een vorm van koopzondag, een ruime meerderheid is tegen. „Er hoeft niets te veranderen”, aldus de fractie.
De ChristenUnie vindt het een belangrijk gegeven dat volgens een enquête 87 procent van de ondernemers tevreden is met de bestaande openingstijden. „In Ede-Centrum is toch ook nog een nee te zien van zo’n kleine 30 procent. Vertaald naar de winkelstraat: twee winkels open, één winkel dicht. Wij sluiten ons aan bij een groot deel van de inwoners die geen koopzondag wenst.”
Het CDA verklaarde zich ook tegen. „De zondag is een dag voor het gezin, sport, religie, recreatie en cultuur. Het niet hebben van een koopzondag is beter voor de gezondheid, voor sociale verbanden en voor de samenleving. Duitsland kent geen koopzondag en het gaat dat land economisch beter dan Nederland.”
De VVD, D66, Burgerbelangen en Gemeentebelangen zijn voor de koopzondag in de kern Ede. Gemeentebelangen: „Een meerderheid in Ede wil dat ook. Dat is voor ons dan doorslaggevender dan de mening van een buitendorp 18 kilometer verderop.”
In elk geval Burgerbelangen en de VVD bepleiten openstelling van de supermarkten in Bennekom. „Veel Bennekommers wijken nu uit naar Wageningen”, aldus Burgerbelangen. „Die consumenten zien wij liever in Bennekom zelf.”
De koopzondag kan ondernemers helpen om „deze moeilijke tijden door te komen”, meent de PvdA. “Er moet een vorm van zondagsopenstelling komen. Wij willen bijdragen aan een zo breed mogelijk gedragen oplossing.”
“Fan van de 24-uurseconomie zijn we niet, de realiteit is dat we daar allang in zitten”, tekende GroenLinks/Progressief Ede aan. Op grond van de referendum-uitslag is er volgens de fractie veel voor te zeggen dat in de kern Ede de supermarkten en bouwmarkten alle zondagen geopend zijn, en de overige winkels twaalf zondagen per jaar.